IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Има риск за инвестиционния климат в Полша

Причината са щедрите предизборни обещания на партията Право и справедливост

08:41 | 23.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Разхлабването на бюджетната дисциплина, решено от новото полско консервативно правителство на Беата Шидло с цел спазване на щедри предизборни обещания, представлява риск за инвестиционния климат в тази страна и може да подложи на натиск рейтинга й, посочва международната рейтинговата агенция Fitch, цитирана от AFP и БТА.

Разходите предвидени в закона за бюджета за идната година, преразгледан от новото правителство на партията Право и справедливост, са увеличени и това увеличение възлиза на 0,9 процента от БВП в сравнение с предвидените от предишното правителство разходи. По време на предизборната си кампания „Право и справедливост“ обеща месечни надбавки от 500 злоти (120 евро) на дете, въвеждането на минимално почасово заплащане в размер на 12 злоти (3 евро), значително увеличение на размера на доходите, който ще бъде освободен от данък върху доходите, и безплатно раздаване на лекарства за хората над 75 години. Партията на Ярослав Качински освен това обеща да върне възрастта за пенсиониране за мъжете на 65 години и за жените на 60 години, след като предишното либерално правителство я беше увеличило прогресивно на 67 години. 

Всичко това е разхлабване на бюджетната дисциплина, което според нас ще доведе до бюджетен дефицит от 3 процента от БВП през 2016 г., сравнено с предишната ни прогноза за бюджетен дефицит от 2,8 процента за 2016 г., посочва Fitch.

Освен това законът за бюджета за 2016 г. залага на растеж от 3,8 процента от БВП и на инфлация от 1,7 процента от БВП, докато Fitch прогнозира съответно стойности от 3,5 процента и 1,2 процента.

За да финансира тези разходи, както и голям проект за инвестиции в развитието, иновациите, науката и реиндустриализацията на страната, Шидло обяви нови данъци върху банките и хипермаркетите и по-ефикасно събиране на ДДС.

Сега оценката на Fitch за Полша е "А минус" със стабилна перспектива, но ако има забавяне на растежа това може да повлияе на тази оценка, смята Fitch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още