IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Великобритания реално рискува да изгуби кредитния си рейтинг

Това може да стане още през първата половина на тази година, смята анализатор на Societe Generale

13:30 | 29.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският финансов министър Джордж Озбърн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският финансов министър Джордж Озбърн. Снимка: Ройтерс

Великобритания е изправена пред сериозен риск да се радели с първокласния си „ААА“ кредитен рейтинг, тъй като състоянието на икономиката й се е влошило откакто перспективата за страната беше понижена до негативна миналата година, предупреждава Дейвид Райли, изпълнителен директор на Fitch Ratings, цитиран от CNBC.

„Повече от 12 месеца перспективата пред Великобритания е негативна и през този период икономиката и фискалната позиция на практика са се влошили“, коментира Райли.

Великобритания запазва „ААА“ рейтинга си и в трите водещи рейтингови агенции още от 70-те години, включително през „зимата на недоволството“ на 1978 г., колапса на британската лира и излизането на страната от Европейския валутен механизъм (ERM) през 1992 г. и последната финансова криза на Стария континент. Въпреки това през миналата година страната беше поставена под наблюдение, както от Moody's Investors Service, така и от Fitch Ratings.

Райли подчертава, че Великобритания е спечелила от гъвкавостта на валутния си курс. Той похвали и „сравнително изпълнимата“ стратегия за понижаване на дълговите нива.

„Но да имате план без растеж наистина не е достатъчно. Според мен първо трябва да станем свидетели на някакво икономическо възстановяване във Великобритания. В противен случай натискът върху рейтинга на страната ще се увеличи“, казва той.

Опасенията на Райли съвпадат с тези, изразени от главния икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Оливър Бланчард, който миналата седмица предупреди, че изпълнението на програмата за бюджетни икономии във Великобритания може да се отрази на икономическия растеж.

Британският финансов министър Джордж Озбърн защити програмата с аргумента, че „не е редно да се изоставя един изпълним план за ограничаване на бюджетния дефицит... Не може да имате конкурентоспособна и успешна икономика, в която хората да искат да инвестират, ако не можете да си платите сметките“.

В петък Националният статистически институт в Лондон съобщи, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е понижил с 0,3% през четвъртото тримесечие на миналата година, като спадът в добивния и производствения сектор е достигнал 1,8% на тримесечна база.

Свиването събуди страхове, че Великобритания вероятно върви към тройна рецесия. През третото тримесечие на 2012 г. икономиката на страната нарасна с 0,9%, но според прогнозите ще претърпи нов спад през първото тримесечие на 2013 г.

След петъчните новини британската лира поевтиня до най-ниското си ниво спрямо еврото от 13 месеца и най-ниското си ниво спрямо долара от 5 месеца.

Ако Великобритания изгуби рейтинга си, това може да се отрази негативно на лирата, коментира Кит Джукс, валутен директор на Societe Generale.

„Великобритания е малка отворена икономика с дефицит по текущата сметка, зависим от чуждестранните инвестиции. Лирата не е като долара, където може да разчитате на останалите централни банки с фиксирани валутни курсове, да изкупуват валутата и облигациите ви“, казва Джукс.

„Инвеститорите гледат на Великобритания и си казват: 'Това не ни харесва. Пак ще трябва да чакаме да дойдат олигарсите да купят някой и друг футболен отбор преди да се върнем'“, допълва той.

Джукс прогнозира, че Великобритания може да изгуби първокласния си рейтинг през първата половина на годината.

„Тогава ще трябва да решим дали поредният период на негативен растеж означава тройна рецесия, депресия, мини депресия или това, което на практика наблюдаваме – икономика, която не е в състояние да се съвземе от прекалено дълго време“.

В доклад от декември  HSBC прогнозира, че през 2013 г. дълговата тежест на Великобритания ще достигне 94,8% - най-високото ниво сред страните, които все още не са изгубили първокласния си рейтинг в нито една от трите водещи агенции.

Преди време Fitch предупреди, че може да понижи рейтинга на страната, ако съотношението дълг към БВП надхвърли 100%. От своя страна Moody's заяви, че понижението на британския рейтинг е вероятно, ако не бъде гарантирано, че дълговата тежест на страната ще бъде понижена през следващите 3 – 4 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още