IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Великобритания ще работят върху нов безпилотен боен самолет

Франсоа Оланд и Дейвид Камерън призоваха да спрат нападенията срещу умерената сирийска опозиция

18:21 | 03.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Франция и Великобритания ще работят върху нов безпилотен боен самолет

Великобритания и Франция са договорили общ проект на стойност над 2 милиарда евро за създаване на ново поколение бойни безпилотни самолети, предаде БТА, позовавайки се на информация на "Ройтерс" и "Франс прес".

Сделката е одобрена по време на срещата на британския премиер Дейвид Камерън и президента на Франция Франсоа Оланд във френския град Амиен. 

Целта е програмата да послужи за основа на бъдещ оперативен капацитет с бойни безпилотни самолети, които да са на въоръжение след 2030 година, а през 2020 година ще бъде направена техническа равносметка на проекта.

След своята среща Оланд и Камерън призоваха в съвместно изявление сирийското правителство и съюзника му Русия незабавно да прекратят нападенията срещу подкрепяните от Запада сирийски бунтовници. Двамата държавни глави заявиха, че въведеното примирие трябва да се спазва от всички и да се даде безпрепятствен достъп до обсадените райони.

"Призоваваме всички нарушители на човешки права, включително Русия и сирийския режим, незабавно да сложат край на нападенията срещу умерените опозиционни групи", се казва още в съобщението.

В него записано, че трябва да спрат и нападенията срещу медицински работници и цивилни, както и че сирийското правителство и съюзниците му трябва да спрат "настъплението си към Алепо, което поставя под въпрос перспективите за мир и заплашава значително да влоши бежанската криза и да помогне на "Ислямска държава".

Лидерите на Франция и Великобритания също призоваха Русия да използва влиянието си върху сепаратистите в Източна Украйна за спиране на насилието там и приканиха украинското правителство да положи повече усилия за извършването на реформи.

Всичко около военния конфликт в Сирия можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още