IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция отлага плащането на всички битови сметки

Трябва да си отворим джобовете и да сме сигурни, че ще спасим икономиката, казва Еманюел Макрон

23:34 | 16.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че плащането на всички битови сметки в страната ще бъде отложено. Всички кредити и ипотеки  - също. Някои от данъците също ще бъдат замразени.

"Трябва да си отворим джобовете и да сме сигурни, че ще спасим икономиката", каза Макрон. Той обяви, че ЕС ще затвори външните си граници за 30 дни, за да се бори с епидемията от новия коронавирус.

„Всички пътувания между неевропейски страни и ЕС ще се преустановят за 30 дни", заяви Макрон в телевизионно обръщение.

Той обяви, че всички текущи реформи във Франция, включително неговата спорна пенсионна реформа, ще се замразят, предаде DPA. Mакрон съобщи, че правителството ще внесе в парламента законопроект, който му дава извънредни правомощия за справяне с епидемията от коронавируса.

"Ние сме във война. Това е здравна война, врагът е невидим, но това е война.", каза Макрон.

Страната влиза в lockdawn по италиански модел за 15 дни и затваря границите след координация със страните от ЕС от утре наобяд.  Икономическите и финансови реформи се замразяват. Френските компании ще могат да се възползват от държавни гаранции на стойност 300 млрд. eвро.

"Ще направим каквото е необходимо икономиката ни да се съхрани в тези много тежки времена. Никоя фирма няма да бъде оставена на риска от фалит. Никой французин няма да бъде оставен в нужда", заяви Макрон и обеща, че работещите няма да загубят покупателната си способност.

Президентът заяви, че гражданите ще трябва да си стоят по домовете и да излизат само по належащи причини.

Тази ограничителна мярка ще влезе в сила от утре по обяд и ще продължи най-малко 15 дни. „Всяко нарушение ще се наказва", предупреди Макрон.

„Вслушайте се в здравните работници, които казват: Ако искате да ни помогнете, стойте си в къщи и избягвайте контакти", посочи френският президент. Той разкритикува хората, които вчера се струпаха по пазари и паркове след затварянето на баровете и ресторантите.

„Не само че не успявате да опазите себе си, а не опазвате и другите, както се разбра от последните развития, които показват, че никой не е в безопасност", каза Макрон. Той съобщи, че е решил да отложи планирания за неделя втори тур на местните избори след консултации с председателите на двете камари на парламента и свои предшественици на президентския пост.

Премиерът Едуар Филип уведоми лидерите на политическите партии и това решение беше единодушно приветствано, отбеляза Макрон. По-рано днес премиерът Едуар Филип обяви, че вторият тур на местните избори се отлага за 21 юни

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
Франция както и България скоро неизбежно ще се упътят към фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
фиг.1
преди 4 години
Очевидно нито държавата, нито бизнеса имат ресурс да плащат на толкова много хора които не работят. Извънредните мерки трябва да бъдат отменени или поне смекчени до 1-2 седмици. В противен случай пускат служителите в неплатен отпуск, или ги освобождават без право на обезщетение и всеки да се оправя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Лъчо
преди 4 години
А в България," ще покрием 60% от заплатата за срок от един месец, но не и осигуровките и при условие, че не съкратите нито един служител" Хахах и как не работеща фирма, ще дъжи на работа 10-15 човека и от къде ще им плаща осигуровките и останалите 40% ???? Това е подигравка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още