Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Франция ще блокира пристанищата си за британски рибари

Властите в Париж ескалират рибарския спор с Великобритания

Франция ще блокира пристанищата си за британски рибари

Рибар разчиства мрежите си след риболов в Хейстингс, Обединеното кралство, в сряда, 4 ноември 2020 г. Снимка: Bloomberg LP

В рамките на спора за рибарството френското правителство засилва натиска върху Великобритания. От 2 ноември британските рибарски лодки вече няма да могат да акостират в определени френски пристанища, съобщи френското морско министерство. Освен това в бъдеще Франция ще проверява систематично безопасността на британските лодки. Камионите, които се движат от Франция към Великобритания или в обратна посока, също трябва да бъдат проверявани по-внимателно. За в бъдеще ще бъдат разработени допълнителни мерки, съобщиха от министерството. Не е изключено и френските доставки на електроенергия за острова да бъдат преразгледани из основи. 

Още по темата

В основата на решението е спорът за лицензите за риболов. Париж обвинява Лондон, че все още не е издал всички лицензи след десет месеца интензивни преговори. В споразумението за Brexit беше договорено европейските рибари да получат лицензи за риболов в зона от шест до дванадесет морски мили от британското крайбрежие. За да получи лиценз, даден рибар трябва да докаже, че преди това е бил активен в тези води. Досега британските власти са издали 210 лиценза за риболов в спорните води. Париж призовава за още 244. Този спор между Франция и Великобритания относно прилагането засяга и района на Нормандските острови Джърси и Гърнзи.

Великобритания веднага разкритикува остро властите в Париж.

„Заплахите от Франция са разочароващи и непропорционални, а не това, което би могло да се очаква от близък съюзник и партньор“, каза говорител на правителството, цитиран от DPA.

 

Париж изглежда нарушава договореното търговско споразумение и международното право, твърдят от Лондон. „Много е разочароващо, че Франция намери за необходимо късно вечерта да заплаши рибарската индустрия на Обединеното кралство и, изглежда, търговците като цяло“, каза министърът за Brexit на Обединеното кралство Дейвид Фрост в Twitter. Сега той ще търси разяснения в Париж, а също така обмисля „какви мерки да предприемем с оглед на тази информация“. 

Спорът за разрешителните за риболов ескалира в чувствителен момент за британско-френските отношения. Париж се ядоса заради участието на Великобритания в отбранителния съюз AUKUS със САЩ и Австралия, заради който Австралия се отказа от многомилиардна сделка за френски подводници.

В опит да успокои французите автономното правителство на о. Джърси обяви преди месец, че ще предостави временни разрешения на кораби от ЕС и ще поднови временните лицензи, изтичащи в четвъртък, до 31 януари 2022 г., за тези, които още не са предоставили необходимите документи.

Френските риболовни общности, засегнати от Brexit, ще получат 100 милиона евро средства от ЕС от резерва за приспособяване на блока. 

Европейската комисия заяви в края на септември, че „съжалява, че не е възможно да се сложи край на този въпрос сега“ въпреки „изчерпателните доказателства, предоставени от ЕС“. Брюксел уверява, че ще поиска от Великобритания пълно разкриване на методологията и ще продължи да ангажира интерес към риболовната индустрия, така че да бъдат предоставени допълнителни лицензи. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси започват възходящо декември