Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Fraport може да съкрати 4000 служители

Коронакризата вкара летищния оператор дълбоко в зоната на загубата

Fraport може да съкрати 4000 служители

Снима: Alex Kraus/Bloomberg

Пандемията на коронавируса със своите ограничения за пътуване причини на франкфуртския летищен оператор Fraport силна загуба за първата половина на годината. При спад на приходите почти наполовина до 910 млн. евро компанията отчита нетна загуба от 231,4 милиона евро, предава DPA.

По време на блокирането в Европа през второто тримесечие групата от MDax постигна приходи от 250 млн. евро, което е спад с почти 75 процента в сравнение със същия период на миналата година.

“С началото на облекчаването на ограниченията за пътуване от средата на юни преминахме през дъното", каза шефът на Fraport Щефан Шулте. “Броят на пътниците обаче се възстановява съвсем бавно”, посочва той.

Още по темата


През месеците от април до юни броят на пътниците на най-голямото летище в Германия е намалял с 94,4 процента в сравнение със същия период на предходната година. През първата половина на годината спадът е с 63,8 процента. На летищата в чужбина, в които Fraport има дял, пътническият въздушен трафик също почти замря, така че почти всички международни дружества са на загуба.

Несигурността сред пътуващите остава висока на фона на ограниченията, които все още се прилагат в редица региони, а в някои случаи и нарастващия процент на заразени, обяснява Шулте. „В родината си все още на седмична база сме с около 79 процента под нивата от предходната година“, посочва той. Въпреки възстановяването на броя на пътниците през втората половина на годината Fraport очаква високо двуцифрено свиване на броя на пътниците през 2020 г. Затова въпреки сериозните икономии за цялата година компанията ще бъде на загуба.

Fraport реагира на кризата със сериозно свиване на разходите. Във Франкфурт например над 16 000 от приблизително 22 000 служители са на съкратено работно време през второто тримесечие. Това сви работното време с около 60 процента. Части от инфраструктурата, особено Терминал 2, бяха временно извадени от експлоатация, инвестициите - намалени или отложени.

Тъй като според прогнозата на Fraport и през следващите две до три години обемът на пътниците все още ще бъде около 15 до 20 процента под пика през 2019 г., компанията планира да съкрати до 4000 работни места във Франкфурт. Fraport възнамерява да се придържа към плана си за изграждането на третия терминал, защото въздушният трафик ще расте умерено в дългосрочен план.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Изваждането на лигнитните въглища от енергийния микс на ЕС трябва да е с приоритет