Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Газохранилищата в Европа вече са пълни до 45% от обемите си

Цената на газа в Европа се насочва към седмичен спад, но пазарите следят какво се случва с плащанията за газ в рубли

Газохранилищата в Европа вече са пълни до 45% от обемите си

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Газовите пазари в Европа се поуспокоиха в последните дни, след като стана ясно, че газохранилищата се пълнят бързо, а цената на природния газ се насочва към седмичен спад в рамките на около 7%, изчислява Bloomberg. Контрактите с доставка през юни се търгуват под 90 евро за мегаватчас в сутрешната сесия на нидерланската борса TTF. Това е най-ниското ниво от началото на войната в Украйна насам.

Източник: Bloomberg

Надежда на търговците носят растящите количества природен газ в газохранилищата на Европа, както и стабилните до този момент доставки на газ от Русия.

Още по темата

По данни на Gas Infrastructure Europe европейските газохранилища са запълнени до 45% от капацитета си. Вчера (19 май) Европейският парламент и Европейският съвет постигнаха съгласие по газовия регламент, според който страните от ЕС трябва да посрещнат новия отоплителен сезон (началото на октомври) с пълни до поне 80% от капацитета си газохранилища.

По данни на министъра на енергетиката Александър Николов българското газохранилище край врачанското село Чирен е запълнено до 21% от капацитета си.

Междувременно обаче тепърва предстоят плащания на големите европейски потребители на природен газ и не е ясно дали те ще изпълнят исканията на "Газпром" за плащане в рубли. Руският вицепремиер Александър Новак коментира преди ден, че половината клиенти на "Газпром" са отворили сметки в "Газпромбанк" и до дни ще стане ясно какво се случва с плащанията.

Москва спря доставките на газ за България и Полша, защото и двете страни отказаха да се съобразят с новата схема за плащане. Финландия също очаква спирането на руския газ тези дни и коментира, че се подготвя за арбитраж срещу "Газпром Експорт".

 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Изненада ли е оттегленото от Ердоган вето за членство на Финландия и Швеция в НАТО?