IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газохранилищата в Европа се пълнят по-бързо от обичайното

Високата цена на газа и по-топлото време ограничават потреблението, а вносът е максимален

10:14 | 05.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските държави започнаха сезона на нагнетяване на газохранилищата и процесът се движи по-бързо от обикновено, пише в анализ Ройтерс. Причината е високата цена на газа, която ограничава потреблението. Заради високите цени Европа привлича и големи количества втечнен газ.

В същото време и температурите  в Северозападна Европа са малко по-високи и търсенето на газ за отопление намалява.

По данни на Gas Infrastructure Europe към 1 май газовите резерви в ЕС и Великобритания достигат 380 тераватчаса. За сравнение, към 1 април в газохранилищата имаше 299 тераватчаса.

Реално газохранилищата в Европа започнаха да се пълнят от 20 март, тоест с около 10 дни по-рано от обикновено. Оттогава резервите се повишават с 89 тераватчаса, спрямо 11 тераватчаса през 2021 година и средното около 64 тераватчаса в годините преди пандемията.

Така нивото на запълняемост на газохранилищата е само с 18% под средното за началото на май в предпандемичните години. Ако този темп се запази до 1 октомври, тоест началото на новата газова година, резервите в газохранилищата на Европа ще бъдат около 904 тераватчаса, или с около 8% под средното в периода 2015 - 2019 г.

Обикновено резервите от газ в Европа се движат в диапазона между 750 тераватчаса и 1058 тераватчаса към 1 октомври.

Традиционно нагнетяването на газ в газохранилищата стартира в пролетните месеци, когато търсенето е ниско и това в нормална ситуация на пазара сваля цените. По този начин резервите от газ не просто балансират системата при пикове в търсенето, но и намаляват цената на микса за потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още