IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" не се ангажира с дата за допълнителни спот доставки на газ в Европа

Компанията не е предлагала газ през електронната си платформа от близо месец

12:49 | 08.11.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

"Газпром Експорт" не може да се ангажира с дата за допълнителни доставки през електронната си платформа за търговия, пише руската информационна агенция ТАСС, позовавайки се на изявление на директора на компанията Елена Бурмистрова.

Едно е сигурно обаче - подобни продажби няма да има през тази седмица (8-12 ноември). На сайта на "Газпром Експорт" е видно, че през следващите дни не са предвидени никакви количества за спот пазарите в Европа. Реално търгове не е имало от средата на октомври, когато обаче са продавани количества газ с доставка през 2023 година.

Последните търгове в платформата с доставка през последното тримесечие на 2021 година са реализирани в началото на август, става ясно още от справката. От началото на годината през електронната платформа на компанията са реализирани 7,4 млрд. куб. метра газ с доставка през 2021 година.

Вече повече два месеца цените на газа в Европа достигат рекорди на фона на ограничените доставки и незапълнените газохранилища. Пазарите могат да се успокоят, ако Русия увеличи доставките си - именно чрез спотови продажби. Това мнение застъпва и вицепремиерът и бивш министър на енергетиката Александър Новак по време на среща с руския президент Владимир Путин, провела се в началото на октомври.

Тогава Путин бе категоричен, че Русия може да даде още газ на Европа, но когато бъдат запълнени газохранилищата на руска територия, за да не пострадат интересите на руските потребители.

Според ТАСС към края на октомври в руските газохранилища са нагнетени почти 73 млрд. куб. метра природен газ и кампанията приключва на 8 ноември. Очакванията бяха, че от тази дата и "Газпром" ще започне да предлага допълнителни количества газ за Европа. В края на октомври Путин нареди на директора на "Газпром" Алексей Милер след 8 ноември компанията да започне да нагнетява газ и в европейските съоръжения, които са под неин контрол.

Електронната платформа за търговия с газ на "Газпром Експорт" заработи в края на септември 2018 година и през нея се доставят допълнителни количества към дългосрочните и средносрочните договори, чрез които европейските клиенти получават руския природен газ.

През миналата година през тази платформа са доставени 27 млрд. куб. метра, а по договори  - общо - 175 млрд. куб. метра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Даже имам и минус :) Някой държи да ползва Руски или Американски газ въпреки всичко. Еми хубаво няма лошо ... който се натиска нека да си плаща за чуждото.... но да не реве после каква била цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Мен не ме интересува дори цената. Може всички в България да бъдем така, но никой не слуша :) Имаме си абсолютно всичко тук, но не го ползваме поради някакви гео,еко,зелени,политически причини може би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Време е да преминеш от думи към дела. Запиши се в " народните дружини", за да браниш Масква и предградията и : " Кавказцы в Москве часто несут более мягкие наказания за преступления, потому что правоохранители подвергаются угрозам со стороны диаспор, сказал газете ВЗГЛЯД генерал полиции в отставке Владимир Ворожцов. Ранее в Новых Ватутинках(Москва) после нападения на мужчину с ребенком местные жители выразили готовность собрать народные дружины."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Ironhorse
преди 2 години
стратега изтърва момента, че с тези игрички си реже клона на който стои.Който в ЕС понечи за добри отношения с Русия, ще бъде наплют.С рекетьори не се преговаря ...ЕС и Европа ще я има и след тази зима, а за следващата през 2022 вече се съмнявам Вова да е така бодър ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
на кой му пука кво мисли и прави царчето в кремля бре ... :))) ... само прокситата на митрофанова се вълнувате и се фъргате по корем на баламатума ... поглеждаш доставките на lng за Европа и кво да видим . тия дето си имат терминали си бачкат както преди , доставки от усато , нигерия , алжир , катар , тринидат - тука чак се усъмних , ама внасят и от там ... :))) , екваториална гвинея , египет , ангола ... че и товарите са се увеличили от някои от дестинациите ... смятай от цял свят карат и им излиза по еффффтино от тръбата безаналогова газ , дето я няма ... а що са се увеличили бре , рyсофилистик ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
eбeмтипичкaтaмaтeрнагазпpоме..........и на теб путине
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Надявам се на разяснение свише! Длъжна Русия, да?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
"Газпром" не се ангажира с дата за допълнителни спот доставки на газ в Европа >> Няма газ, няма азотни торове, няма добра реколта. И БеларусКалий е под запрет. А после и зърно ли ще е длъжна допълнително да доставя. Този казус не е чепкан йощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още