Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

"Газпром" отказва допълнителен капацитет за пренос на газ през Украйна

Компанията дава ясен сигнал, че вече не вижда проблеми пред "Северен поток 2", а цените на газа растат от това решение, посочват анализатори

"Газпром" отказва допълнителен капацитет за пренос на газ през Украйна

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg LP

Руският газов гигант "Газпром" не е запазил допълнителен капацитет в търговете за разпределение на количествата газ, транспортирани през територията на Украйна, съобщава Ройтерс. Това вероятно е знак, че Москва е сигурна, че алтернативата "Северен поток 2" ще заработи, коментират анализатори.

Газопроводът стана причина за спорове и разделение между партньори в ЕС, както и между Германия и САЩ. Наложените от Вашингтон санкции през 2019 година обаче само забавиха реализацията на проекта. През май американският президент Джо Байдън съобщи, че страната му се отказва от санкциите срещу проектната компания Nord Stream 2 AG и свързаните с нея физически и юридически лица, за да не рискува отношенията си с Берлин.

Чрез "Северен поток 2" "Газпром ще удвои капацитета на трасето си по дъното на Балтийско море и така заобикаля Украйна, а и Полша като транзитьори на руския природен газ в Европа.

Още по темата

По данни на Montel News руската компания не е участвала в търговете за разпределение на допълнителен капацитет през 2021 - 2025 година, провели се на 5 юли. Киев е предложил свободни 9,8 млн. куб. метра на ден през газовата 2021 - 2022 година, която започва от 1 октомври, както и 15 млн. куб. метра на ден през 2022 - 2023 година на входната точка "Суджа" на руско-украинската граница.

Преди седмица "Газпром" не участва и в търга за разпределение на т.нар. прекъсваем капацитет, тоест който може да бъде спрян от оператора на газопреносната мрежа, за юли в обем от 64 млн. куб. метра дневно за същата входна точка.

Преди години руският гигант подписа петгодишно споразумение за транзита през Украйна с количества 109 млн. куб. метра на ден до 2020 година, припомня още изданието.

В платформата за газовите търгове GSA е видно още, че "Газпром" не запазва капацитети и на входната точка с Полша за газовата 2021-2022 година, нито за дългосрочен период (2022 - 2025 година).

Според анализатори всичко това означава, че "Газпром" вече не вижда пречки в реализацията на "Северен поток 2". За да си осигури допълнителна гъвкавост, компанията е купила спотове на терминали за втечнен газ в Европа. През миналата година руският гигант е записал рекорд в износа на втечнен газ за своите европейски клиенти.

Ройтерс посочва, че решението на "Газпром" да не участва в търговете за разпределението на допълнителен капацитет е повишило цената на газа до 400 долара за 1000 куб. метра в европейските газови хъбове. Натиск на пазарите оказват и високите температури в Северна Европа, които увеличават търсенето на енергия за охлаждане.

В Украйна коментират тези решения с опит за допълнителен натиск на Москва за реализацията на "Северен поток 2". През май от "Газпром Експорт" например са коментирали, че потребителите от Европа ще могат да получат допълнителни количества газ само през спорния газопровод.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
1
 
5
 
17
kmilchev до: bgMan
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Казвам, че проблемните мюсюлмани им са локализирани предимно в Северен Кавказ. В най-лошият случай след 20-30 години да им дадат независимост и директно се отървават от 8-10 милиона. Докато тук в България ц*ганите са буквално в почти всяко село, градче или голям град. Каква ще бъде картината след едни 50-100 години е повече от ясна.
5
 
2
 
16
bgMan до: kmilchev
преди 2 месеца
Русия ако расте демографски това е само заради раждаемостта при руските мюсюлмани. Останалите са малцинство и се топят както навсякъде другаде.
6
 
2
 
15
kmilchev до: многодобре
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Украйна не е чак толкова зле. В момента ИТ секторът им расте като гъба (с американска помощ, разбира се) и до няколко години се очаква да станат голям играч в тази област.
0
 
8
 
14
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Днес украинците са си затворили корабостроителен завод с над 120 годишна история. Преживял е две войни, но управлението на близачите на хамерикански задници не преживя. Та те така!
2
 
8
 
13
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Пръдлев, викаш Путин е клептократ, обаче по него време руснаците забогатяха, резервите са рекордно високи, върнаха си Крим, победиха в Сирия. Друго беше при пияницата Елцин :) Там не крадяха - ни той и семейството, ни Березовски, ни Ходорковски, ни Немцов, ни вся остальная *** :)

Още от Европа
Застрашава ли скъпият ток прехода към електрическа мобилност?