IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" отказва допълнителен капацитет за пренос на газ през Украйна

Компанията дава ясен сигнал, че вече не вижда проблеми пред "Северен поток 2", а цените на газа растат от това решение, посочват анализатори

10:58 | 06.07.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg LP

Руският газов гигант "Газпром" не е запазил допълнителен капацитет в търговете за разпределение на количествата газ, транспортирани през територията на Украйна, съобщава Ройтерс. Това вероятно е знак, че Москва е сигурна, че алтернативата "Северен поток 2" ще заработи, коментират анализатори.

Газопроводът стана причина за спорове и разделение между партньори в ЕС, както и между Германия и САЩ. Наложените от Вашингтон санкции през 2019 година обаче само забавиха реализацията на проекта. През май американският президент Джо Байдън съобщи, че страната му се отказва от санкциите срещу проектната компания Nord Stream 2 AG и свързаните с нея физически и юридически лица, за да не рискува отношенията си с Берлин.

Чрез "Северен поток 2" "Газпром ще удвои капацитета на трасето си по дъното на Балтийско море и така заобикаля Украйна, а и Полша като транзитьори на руския природен газ в Европа.

По данни на Montel News руската компания не е участвала в търговете за разпределение на допълнителен капацитет през 2021 - 2025 година, провели се на 5 юли. Киев е предложил свободни 9,8 млн. куб. метра на ден през газовата 2021 - 2022 година, която започва от 1 октомври, както и 15 млн. куб. метра на ден през 2022 - 2023 година на входната точка "Суджа" на руско-украинската граница.

Преди седмица "Газпром" не участва и в търга за разпределение на т.нар. прекъсваем капацитет, тоест който може да бъде спрян от оператора на газопреносната мрежа, за юли в обем от 64 млн. куб. метра дневно за същата входна точка.

Преди години руският гигант подписа петгодишно споразумение за транзита през Украйна с количества 109 млн. куб. метра на ден до 2020 година, припомня още изданието.

В платформата за газовите търгове GSA е видно още, че "Газпром" не запазва капацитети и на входната точка с Полша за газовата 2021-2022 година, нито за дългосрочен период (2022 - 2025 година).

Според анализатори всичко това означава, че "Газпром" вече не вижда пречки в реализацията на "Северен поток 2". За да си осигури допълнителна гъвкавост, компанията е купила спотове на терминали за втечнен газ в Европа. През миналата година руският гигант е записал рекорд в износа на втечнен газ за своите европейски клиенти.

Ройтерс посочва, че решението на "Газпром" да не участва в търговете за разпределението на допълнителен капацитет е повишило цената на газа до 400 долара за 1000 куб. метра в европейските газови хъбове. Натиск на пазарите оказват и високите температури в Северна Европа, които увеличават търсенето на енергия за охлаждане.

В Украйна коментират тези решения с опит за допълнителен натиск на Москва за реализацията на "Северен поток 2". През май от "Газпром Експорт" например са коментирали, че потребителите от Европа ще могат да получат допълнителни количества газ само през спорния газопровод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 5
vzhekoff
преди 2 години
Пръдлев твърди, че при спот цена $418 в Европа, поляците получавали газ по $120 :)Той твърдеше също, че е русофил :)Аз твърдя, че или е обикновен *********, или ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
На заплати няма и 500 евро, могат да закърпят положението и без нефт, газ и т.н. Въпросът е колко ще издържи мужикът? Щото днес им падна един самолет с 28 души на борда, миналата седмица един с мисля 20, между тези две събития се разби хеликоптер Ми-8. Миналата година намаляха с над половин милион, а тази?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
kmilchev
преди 2 години
На практика положението в момента е много подобно като през 2007-2008, когато инфлацията беше висока, растежът и той висок докато не крашна пазарът. Чета, че някъде около 2023, когато неименуемо ще се вдигнат лихвите от Фед, ще бъде голямата корекция и срив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Ти наистина си плaзмодий. Поляците си получават евтиния LNG, около 2 млрд кубика на година. Купуват от хъбовете в САЩ на цена с 20% по-ниска от тази на която продава хъбът(по-договор), втечняват, возят и регазифицират. Защо цената на природния по хъбовете в САЩ е около 120$, ти плaзмодио ми кажи? Всичко им излиза под 200$ за 1000. Ако аз бях ха тяхно място щях да продавам в Азия, защото цените там са по-високи от европейските, но те си знаят. Колкото до патоците, както виждам са празни. Провери Силата, Синият и Турски и ме "светни" колко им е капацитета и колко возят? 20-30% и що така? Плaзмодий си беше и плазмодий ще си останеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
kmilchev
преди 2 години
Руснаците в случая имат огромен късмет с инфлацията на суровините. С тези цени на медта, алуминия, нефта, газта закърпиха положението за още 5 години поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
vzhekoff
преди 2 години
Пръдлето пак се прави на умен.До вчера развиваше теории за това как тръби няма да има. Не само че има, ами хохлите и *** стават второстепенни направления за износа.За хохлите е особено лошо, защото досега правеха виртуален реверс, т.е. просто си вземаха руски газ от транзита. След 3г. транзитът ще спре или ще намалее до санитарния минимум от около 20 млрд кубика, от което поне 1/2 ще е директен внос.Не е добре и за поляцие. Уж щяха да получават евтин втечнен газ, а се оказва, че никой не продава евтино. В момента цената е над 400$ на спот пазара с тенденция да расте. Догодина спират Грьонинген, нуждите ще се увеличават. Имп-ът ще намаже филияте дебело.Апропо, някой ще сметне ли колко загуби България от промяна на изчисляването на цената и привързването й към спот -пазара ? При $400 Топлофикациите ще издъхнат за един сезон, а цената на парното ще стане неописуема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
газпром може да определя цената на газта по хъбовете? Не, ама защо да не пишем глупости. Отказал 10 милиона куб метра капацитет, което за година е около 3.5 млрд, което пък е под 2% от износа му за Европа и статията е готова. И виждате ли вдигнал цената. Като че ли другите доставчици Норвегия, Алжир) не продават на тази цена, ама пък те не могат да вдигат цени, щото то това само газпром го може. А защо не виждат пречки за СП-2 не мога да разбера. Конгресът на САЩ ще гласува през август какво да прави с патока. Байдън каквото и да желае, ще трябва да изпълнява. А природният газ трябва да е скъп, защото карбоновите данъци чукат на вратта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още