IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия дава зелена светлина на европейския банков съюз

При бъдеща банкова криза акционери, кредитори и вложители с големи депозити ще участват първи в спасяването

17:10 | 09.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Германия дава зелена светлина на европейския банков съюз

От следващата година германските данъкоплатци ще са по-защитени от опасността да спасяват със своите данъци „попаднали в беда“ банки. В сряда германското правителство прие пакет проектозакони, които на практика дават зелена светлина на европейските планове са създаване на банков съюз, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник от правителството. По думите му това е основният отговор на кризата във финансовия сектор, който трябва да върне доверието. 

В новите текстове се предвижда акционери, кредитори и вложители с големи депозити първи да губят пари в случай на банкови сътресения, за да се минимализират разходите за данъкоплатците. В случая на Германия се предвижда това да се случи още от началото на 2015 г. - една година преди европейските правила да започнат да действат за целия валутен съюз.

Плановете на ЕС предвиждат освен това да има един надзорен орган за банките в еврозоната, един набор правила за затваряне или преструктуриране на закъсали банки и един фонд за плащания.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще стартира надзора над големите банки в 18-те държави в еврозоната по-късно тази година, което на практика ще представлява първата крачка към банковия съюз. След това ще има единен подход за превенция на разрастване на банкови кризи в правителствени, както се случи в Ирландия.

Друг текст от приетия днес от Бундестага законопроект гарантира, че Германия ще се съобразява с европейските правила, които позволяват Европейският механизъм за стабилност (ESM) директно да рекапитализира банки при определени обстоятелства. Необходимо е проектозаконът да бъде одобрен, за да се приложат на практика плановете за Европейския банков съюз, припомня още Ройтерс.

Досега на ESM бе разрешено да оказва само индиректна банкова помощ чрез националните бюджети на страната, в която е базирана банката. Това обаче увеличава държавния дълг, което пък повишава риска от бюджетни дисбаланси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още