Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германия иска да привлича 400 хил. квалифицирани работници от чужбина ежегодно

Така правителството планира да се справи с демографския дисбаланс и недостига на работна ръка

Германия иска да привлича 400 хил. квалифицирани работници от чужбина ежегодно

Снимка: Bloomberg

Новото коалиционно правителство на Германия иска да привлича 400 хил. квалифицирани работници от чужбина всяка година, за да се справи както с демографския дисбаланс, така и с недостига на работна ръка в ключови сектори, които рискуват да подкопаят възстановяването от пандемията от коронавируса, съобщава Ройтерс.

„Недостигът на квалифицирани работници стана толкова сериозен в момента, че драматично забавя нашата икономика“, заяви Кристиан Дюр, парламентарен лидер на коалиционната партия Свободни демократи, за бизнес списанието WirtschaftsWoche.

Още по темата

“Можем да поставим проблема със застаряващата работна сила под контрол с модерна имиграционна политика. Трябва да достигнем границата от 400 хил. квалифицирани работници от чужбина колкото се може по-бързо“, добавя Дюр.

Канцлерът Олаф Шолф от социалдемокртите, Свободните демократи на Дюр и Зелените договориха в коалиционното си споразумение мерки като точкова система за специалисти от страни извън Европейския съюз и повишаване на минималното заплащане в страната до 12 евро на час, за да направят Германия по-привлекателна дестинация.

Германският икономически институт оценява, че работната сила ще се свие с над 300 хил. души тази година, тъй като има много по-възрастни работници, които ще се пенсионират, отколкото млади, които навлизат на пазара на труда.

Очаква се тази разлика да се разшири до над 650 хил. души до 2029 г., което ще остави натрупан недостиг на хора в трудоспособна възраст през 2030 г. от около 5 млн. души. Броят на заетите германци е нараснал до близо 45 млн. души миналата година въпреки пандемията от коронавирус.

След десетилетия на бавен темп на раждаемост и неравномерна миграция свиващата се работна сила представлява и демографска бомба със закъснител за германската обществена пенсионна система. В нея по-малкото работници са натоварени със задачата да финансират пенсиите на нарастващия брой пенсионери, които се радват на по-дълга продължителност на живота.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
kmilchev до: kmilchev
преди 3 месеца
Но фактът, че думата Auslaender (чужденец) се изпозва като обида, говори колко "добре" биха се чувствали висококвалифицираните специалисти, които правителството търси.
0
 
0
 
8
kmilchev до: kmilchev
преди 3 месеца
но фактът, че думата Ausl
0
 
0
 
7
преди 3 месеца
Като цяло в Германия не е много оферта особено за самоуважаващ се себе специалист. Йерархията там е брутална - немецът винаги е отгоре и винаги всичко разбира и всичко може. Това доста смазва самочувствието на повечето чужденци, които отиват в Германия с идея да си изпълнят американската мечта. А и парите след данъците са доста ниски за стандартите. Разбира се, Германия си е Германия и е прекрасна като страна, но фактът, че думата Ausl
1
 
1
 
6
преди 3 месеца
Демографският проблем не е от вчера. Ако тия *** плащаха на германките да раждат деца, вместо да хранят мигри, това нямаше да се случи или поне не толкова драстично. Откъде ще ги вземете тия 400 000 квалифицирани? Източно европейците се изчерпаха, желаещите намаляват, в немалка степен, защото пак вие превърнахте Германия в Германистан !!! И най-важното - дори да привличате хора сега, как ще се отрази демографски това след години? Просто Германия вече няма да е Германия !!!
1
 
2
 
5
khao до: melon
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
явно има няква магия... и се появяват от нищото.

Още от Европа
Втечненият газ отново се насочва към Азия след успокояване на пазарите в Европа