IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия постигна съгласие относно пакета за ограничаване на въглеродните емисии

Икономика No 1 в Европа ще задели 54 млрд. евро за усилията по свиване на своя въглероден отпечатък

14:33 | 20.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Управляващата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел постигна съгласие относно пакета за намаляване количеството на парникови газове и пренасочване на политическия фокус към климата, съобщава Bloomberg.

Най-силната икономика в Европа ще задели 54 млрд. евро (60 млрд. долара), като по тази тема властите достигна до съгласие след 16 часа преговори, започнали още в четвъртък. 

Очакванията относно дебата бяха свързани с евентуалното увеличаване на цената на емисиите, както и да се предложат стимули за налагането на електрически автомобили и енергийно ефективни сгради.

Германските лидери са подложени на натиск да подпишат споразумение, тъй като страната далеч не отговаря на своите климатични цели. Хиляди демонстранти се събраха на протест в Берлин, Хамбург, Мюнхен и около 500 други места в Германия с идеята да изискват по-сериозни мерки в борбата с климатичните промени.

Наред с опасенията за околната среда, планът може да увеличи разходите и в момент, в който Германия е изправена пред сянката на рецесия. Меркел, която заяви, че нейното правителство ще реагира „в зависимост от ситуацията“, засега се противопоставя на призивите за превантивни мерки за стимулиране на растежа.

Някои мерки, които бяха разгледани, биха могли да бъдат насочени към жизненоважната автомобилна индустрия в страната и да повишат разходите за шофиране. СДП посочи, че ще напусне коалицията на Меркел, ако правителството не се съгласи за налагането на сериозни мерки за климата.

Меркел беше изправена пред поредица от протести тази година с искане да предприеме действия за свиване на количествата емисии, докато партията на Зелените постигна сериозен успех по време на европейските избори през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още