IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия въвежда нов екологичен сертификат за текстилната индустрия

Новият сертификат, наречен "Зелено копче", ще се издава на производителите на текстил, които покриват най-малко 26 социални и екологични стандарта

17:30 | 09.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският министър на икономическото сътрудничество и развитие Герд Мюлер днес представи нов сертификат за текстил, целящ да уведомява потребителите, че даден продукт е произведен според строги екологични и социални критерии, предаде ДПА. 

"В текстилната индустрия глобализацията започна през 19-и век. Сега в текстилната индустрия трябва да започне и справедлива глобализация", каза Мюлер в Берлин.

Новият сертификат, наречен "Зелено копче", ще се издава на производителите на текстил, които покриват най-малко 26 социални и екологични стандарта. Те включват забрана за използването на пластификатори и други химикали, както и изплащане на минимална надница и неизползване на детски труд.

"С въвеждането на "Зеленото копче" установяваме еталон и гарантираме, че са възможни справедливи вериги на доставка. Никой не може да оспори това от днес нататък. Всички присъединили се компании го доказват", отбеляза Мюлер.

Неговото министерство съобщи, че досега към инициативата са се присъединили 27 компании, а още 26 се оценяват в момента, за да се прецени дали отговарят на изискванията.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още