Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германия за руския газ: Да не бъдем изнудвани!

Германският министър на икономиката се застъпва за дострояването на “Северен поток 2”

Германия за руския газ: Да не бъдем изнудвани!

Тръбопроводи на компресорната станция Radeland 2 на Европейската газова тръбопроводна връзка, част от „Северен поток 2“. Снимка: Krisztian Bocsi / Bloomberg

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер се ангажира с довършването на противоречивия газопровод  “Северен Поток 2” в Балтийско море. Проблематично е „на всеки няколко месеца да се поставят под съмнение проекти, които са проектирани да продължат да действат няколко десетилетия“, казва политикът от Християндемократическия съюз в интервю на германския икономически всекидневник Handelsblatt. Според него това би довело до отказ от ангажименти от страна на частни инвеститори.

Същевременно Алтмайер обвинява критиците на проекта в непоследователност. Те избягвали да казват „какво ще означава спирането на „Северен поток 2“ за доставките на газ от Русия като цяло“. Трябва да се зададе въпросът „откъде ще идва газът в бъдеще“, пояснява министърът.

Още по темата

Дебатът за газопровода беше подновен след атаката с отрова срещу критика на Кремъл Алексей Навални. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заговори за "опит за отравяне" и поиска от руското правителство да обясни процеса. Това даде нови аргументи в ръцете на критиците на проекта за газопровод. Те призовават за налагане на санкции срещу Русия и за предотвратяване на завършването на „Северен поток 2“.

“На първо място, ние във федералното правителство се съгласяваме, че опитът за убийство на Алексей Навални, който засяга ЕС като ценностна общност като цяло, трябва да бъде осъден най-строго. Ние го казваме много ясно”, казва в интервюто си икономическият министър. Но същевременно пояснява, че проектът „Северен поток“ е проект, в който участват компании от различни европейски държави. Доставеният газ е предназначен не само за Германия, но и за много страни в ЕС. Така че темата за „Северен поток 2“ засяга цяла Европа и извън нея Запада като цяло. “Така че ние също ще говорим с нашите партньори за всички последствия, които може да са необходими”, казва още политикът. 

Алтмайер се изказа и срещу налагането на санкции. По думите му те често работели не само срещу страните, срещу които са наложени, но също така влияели върху бизнес отношенията на германски и европейски компании. С оглед на интензивните външнотърговски връзки на Германия трябвало да се зададе въпросът до каква степен санкциите „ отслабват преди всичко нас“.

На въпроса дали ЕС не е твърде зависим от руския газ, политикът казва, че “не трябва да сме удобни за изнудване. Следователно трябва да можем да заменим руския газ в случай на съмнение. Ето защо частните оператори ще изграждат LNG терминали в Северна Германия. И, разбира се, в Германия даваме приоритет на по-нататъшното разширяване на възобновяемите енергийни източници”.

На 24 и 25 септември държавните глави на ЕС трябваше да обсъждат бъдещето на газопровода на срещата си на върха в Брюксел. Срещата на върха обаче беше отложена заради коронавируса.

След атаката срещу руския опозиционен активист Алексей Навални в края на август различни политици от различни партии в ЕП и ЕС призоваха за спиране на строителството на "Северен поток 2". От друга страна, тръбопроводът вече е към завършване, като строителните работи са завършени на 90%.

Понастоящем по-голямата част от германците са настроени негативно към руското правителство, както показва представително проучване на института за изследване на общественото мнение Civey от името на Die Zeit. Въпреки това 54,9% от анкетираните се обявиха против замразяване на строителството на газопровода в Балтийско море и по този начин в подкрепа на икономическото партньорство с Русия.

Отношенията между Германия и Русия наскоро бяха подложени на натиск заради отровения критик на Кремъл Алексей Навални, който в момента се лекува в Берлин. След разследвания в специализирана лаборатория федералното правителство смята за недвусмислено доказано, че 44-годишният Навални е бил отровен с вариант на бойното вещество "Новичок".

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (28)

   1| 2| 3    
0
 
3
 
28
Dr. Vatnikov до: Императорът
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Би ли обяснил на аудиторията, как печелиш от акциите на Газпром, при положение, че за последните 12 години цената им е паднала 5 ПЪТИ в номинална стойност в долари?
0
 
0
 
27
khao до: Oбичам България
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
не те критикувам че не коментираш, а за двойния аршин в другите ти коменрари :)
аз моята работа съм е свършил, незнам кво визираш ;)
4
 
2
 
26
Императорът до: markov
преди 3 седмици
Още по-интересно е как твърди, че Газпром били постоянно на загуби, въпреки силните им финансови отчети и сосни дивиденти. Дори в катастрофалното първо шестмесечие на тая година, ПАК са на печалба.
3
 
2
 
25
преди 3 седмици
Ей-това е феноменален извод - остава да обясниш как точно Русия изнудва някого да и купува природния газ. Може би със сигурни доставки и ниски цени?
0
 
3
 
24
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Не, khao. Аз ти обещавах, че до изборите няма да коментирам нашите, за да не ме обвиняваш, че съм платен. Само чакам да си свършите работа и после ще коментираме :)

Още от Европа
Monsanto загуби дългогодишно дело за щети във Франция