IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия за руския газ: Да не бъдем изнудвани!

Германският министър на икономиката се застъпва за дострояването на “Северен поток 2”

08:44 | 25.09.20 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръбопроводи на компресорната станция Radeland 2 на Европейската газова тръбопроводна връзка, част от &bdquo;Северен поток 2&ldquo;. <em>Снимка: Krisztian Bocsi / Bloomberg</em></p>

Тръбопроводи на компресорната станция Radeland 2 на Европейската газова тръбопроводна връзка, част от „Северен поток 2“. Снимка: Krisztian Bocsi / Bloomberg

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер се ангажира с довършването на противоречивия газопровод  “Северен Поток 2” в Балтийско море. Проблематично е „на всеки няколко месеца да се поставят под съмнение проекти, които са проектирани да продължат да действат няколко десетилетия“, казва политикът от Християндемократическия съюз в интервю на германския икономически всекидневник Handelsblatt. Според него това би довело до отказ от ангажименти от страна на частни инвеститори.

Същевременно Алтмайер обвинява критиците на проекта в непоследователност. Те избягвали да казват „какво ще означава спирането на „Северен поток 2“ за доставките на газ от Русия като цяло“. Трябва да се зададе въпросът „откъде ще идва газът в бъдеще“, пояснява министърът.

Дебатът за газопровода беше подновен след атаката с отрова срещу критика на Кремъл Алексей Навални. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заговори за "опит за отравяне" и поиска от руското правителство да обясни процеса. Това даде нови аргументи в ръцете на критиците на проекта за газопровод. Те призовават за налагане на санкции срещу Русия и за предотвратяване на завършването на „Северен поток 2“.

“На първо място, ние във федералното правителство се съгласяваме, че опитът за убийство на Алексей Навални, който засяга ЕС като ценностна общност като цяло, трябва да бъде осъден най-строго. Ние го казваме много ясно”, казва в интервюто си икономическият министър. Но същевременно пояснява, че проектът „Северен поток“ е проект, в който участват компании от различни европейски държави. Доставеният газ е предназначен не само за Германия, но и за много страни в ЕС. Така че темата за „Северен поток 2“ засяга цяла Европа и извън нея Запада като цяло. “Така че ние също ще говорим с нашите партньори за всички последствия, които може да са необходими”, казва още политикът. 

Алтмайер се изказа и срещу налагането на санкции. По думите му те често работели не само срещу страните, срещу които са наложени, но също така влияели върху бизнес отношенията на германски и европейски компании. С оглед на интензивните външнотърговски връзки на Германия трябвало да се зададе въпросът до каква степен санкциите „ отслабват преди всичко нас“.

На въпроса дали ЕС не е твърде зависим от руския газ, политикът казва, че “не трябва да сме удобни за изнудване. Следователно трябва да можем да заменим руския газ в случай на съмнение. Ето защо частните оператори ще изграждат LNG терминали в Северна Германия. И, разбира се, в Германия даваме приоритет на по-нататъшното разширяване на възобновяемите енергийни източници”.

На 24 и 25 септември държавните глави на ЕС трябваше да обсъждат бъдещето на газопровода на срещата си на върха в Брюксел. Срещата на върха обаче беше отложена заради коронавируса.

След атаката срещу руския опозиционен активист Алексей Навални в края на август различни политици от различни партии в ЕП и ЕС призоваха за спиране на строителството на "Северен поток 2". От друга страна, тръбопроводът вече е към завършване, като строителните работи са завършени на 90%.

Понастоящем по-голямата част от германците са настроени негативно към руското правителство, както показва представително проучване на института за изследване на общественото мнение Civey от името на Die Zeit. Въпреки това 54,9% от анкетираните се обявиха против замразяване на строителството на газопровода в Балтийско море и по този начин в подкрепа на икономическото партньорство с Русия.

Отношенията между Германия и Русия наскоро бяха подложени на натиск заради отровения критик на Кремъл Алексей Навални, който в момента се лекува в Берлин. След разследвания в специализирана лаборатория федералното правителство смята за недвусмислено доказано, че 44-годишният Навални е бил отровен с вариант на бойното вещество "Новичок".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Би ли обяснил на аудиторията, как печелиш от акциите на Газпром, при положение, че за последните 12 години цената им е паднала 5 ПЪТИ в номинална стойност в долари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 години
не те критикувам че не коментираш, а за двойния аршин в другите ти коменрари :)аз моята работа съм е свършил, незнам кво визираш ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Още по-интересно е как твърди, че Газпром били постоянно на загуби, въпреки силните им финансови отчети и сосни дивиденти. Дори в катастрофалното първо шестмесечие на тая година, ПАК са на печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Ей-това е феноменален извод - остава да обясниш как точно Русия изнудва някого да и купува природния газ. Може би със сигурни доставки и ниски цени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Не, khao. Аз ти обещавах, че до изборите няма да коментирам нашите, за да не ме обвиняваш, че съм платен. Само чакам да си свършите работа и после ще коментираме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
хаха, а ти конкретно си загрижен за нашите олигарси... :)) което не е голяма разлика с другото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Имаш доста минуси на списъка - предполагам русофилите не са съгласни :-) и ще ти обясня защо ... нали руснаците си направиха сериал как американците предизвикват аварията в Чернобил. Според теб ако са толкова добри ЦРУ, колко му е да премахнат враговете на Путин, за да ги слепоставят. Нали това е логиката другари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Прав си... тъжна картинка - толкова много сме загрижени за благото на олигарсите в Русия и толкова сме притеснени, че немците ще плащат по-скъп газ ... направи не може да се спи от притеснение :-) а нашата родина, кой да се сети за нея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Българина все още се кланя на олигарха и не може да си представи че с другите християнски бели държави от ЕС може да се обедени и да води, а не да избира дали да служи на САЩ или Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 3
korn
преди 3 години
В българските форуми е пълно със защитници на руските и американски интереси. Много от българите за застинали във времето на Студената война. А дали парите ще изтичат към САЩ или Русия е едно и също. САЩ и Русия са двете страни на една и съща монета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още