IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският финансов министър ще се кандидатира за лидер на социалдемократите

Той ще се състезава заедно с Клара Гейвиц, която е виден социалдемократ от провинция Бранденбург

23:17 | 20.08.19 г.
<p>
	Германският финансов министър Олаф Шолц.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър Олаф Шолц. Снимка: Ройтерс

Германският финансов министър Олаф Шолц ще се кандидатира за лидер на социалдемократите в двойка със своя съпартийка от бившата комунистическа Източна Германия, предаде Ройтерс.

Кандидатурата представлява ангажимент към коалицията с консерваторите на канцлерката Ангела Меркел.

Социалдемократите, които са разделени по въпроса дали да останат в правителството, търсят нов лидер, откакто Андреа Налес се оттегли през юни след най-слабото изборно представяне на партията на гласуването за Европейски парламент през май.

Шолц, който миналата седмица каза, че е готов да се кандидатира, обяви днес, че ще се състезава заедно с Клара Гейвиц - малко известна фигура в Германия, но виден социалдемократ в провинция Бранденбург.

"В случая става дума за намиране на нови социалдемократически отговори за новите времена", заявиха Шолц и Гейвиц в писмо до партията.

"Нашият отговор на бързата промяна трябва да бъде повече увереност и същевременно сигурност. Германия трябва да продължи да бъде динамична страна, в която се създават нови работни места с нови технологии", казаха те.

Като финансов министър и вицепремиер Шолц е лице на голямата коалиция в Германия. Гейвиц участваше в преговарящия екип, постигнал коалиционното споразумение с консерваторите. Според коментатори тази комбинация свидетелства за ясен ангажимент към продължаване на коалицията.

Срокът за регистриране на кандидати за лидер на социалдемократите е до 1 септември. Дотогава е трудно да се каже кой има най-големи шансове за победа.

Партийните членове трябва да гласуват за лидер през октомври. Очаква се резултатът да намери отражение в гласуването на делегатите на конференция през декември. Социалдемократите силно желаят да бъдат ръководени от двама лидери, като единият е жена.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още