IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин остойности фискалните стимули в случай на криза

Най-големият проблем е несигурността, включително тази, причинена от китайско-американската търговска война, заяви финансовият министър Олаф Шолц

11:19 | 19.08.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Олаф Шолц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Олаф Шолц. Снимка: Ройтерс

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че страната би могла да отпусне допълнително 50 млрд. евро за извънредни разходи в случай на икономическа криза. Така за първи път правителството остойности фискалните стимули, които биха били на разположение при нужда.

И макар Шолц да подчерта, че отпускането на средствата не е гарантирано, вътрешните и международните сигнали увеличават натиска върху канцлера Ангела Меркел за преосмисляне на политиката на правителството за балансиран бюджет. По-рано миналата седмица стана ясно, че германската икономика се е свила през второто тримесечие на фона на риска от разрастващ се търговски конфликт със САЩ.

Шолц спомена числото в контекста на допълнителното взетите кредити по време на финансовата криза преди повече от десетилетие, посочвайки, че тя е струвала на Германия 50 млрд. евро, посочва Bloomberg.

„Трябва да сме способни да я съберем (тази сума – бел. ред.) и ще можем да я съберем“, заяви той в отговор на въпрос по време на събитие с негово участие в Берлин в неделя. „Най-големият проблем е несигурността, включително тази, причинена от китайско-американската търговска война“, допълни той.

Германското производство се е свило с 0,1% през второто тримесечие. В комбинация със спад на очакванията на бизнеса, данните увеличават риска Германия да се окаже на ръба на нова рецесия – първата от над шест години насам.

Миналата седмица Ангела Меркел заяви, че икономиката се е насочила към „труден период“ и нейното правителство ще реагира „в зависимост от ситуацията“. Това бе и първото й изказване, намекващо, че може да е необходимо правителството да приложи по-активни действия. Въпреки това канцлерът посочи, че за момента не вижда незабавна необходимост от фискални стимули.

Бизнесът, както и кандидатите за лидер на коалиционния партньор на консерваторите - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - призовават правителството да разхлаби политиката си и да се откаже от политиката за нулев дефицит.

В неделя министърът потвърди спекулациите, че е кандидат за ръководния пост на ГСДП, който ще бъде определен по време на конгрес на партията през декември.

В петък германското списание Der Spiegel посочи, че правителството на Меркел е готово да се откаже от политиката си за балансиран бюджет и да увеличи дълга, ако икономиката изпадне в рецесия.

Шолц от своя страна заяви също, че Германия разполага с фискална свобода на действие, тъй като е успяла да намали държавния си дълг до под 60% от брутния вътрешен продукт през последните години.

В рамките на основния германски закон федералният дълг може да нарасне само с 0,35% от БВП, ако е налице ръст на брутния вътрешен продукт. Правилата се облекчават по време на рецесия, когато се позволява малко по-голямо увеличение на дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Германия може да събере 50 милиарда , но колко ще събере Гърция ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Условие обаче е да има криза , а не превантивно харчене . Освен това за кризата , която е с години само 50 милиарда ,.......... докато ЕЦБ наливаше по 80 милиарда МЕСЕЧНО ! Тотално разминаване в политиката на немското правителство и политиката на ЕЦБ . А дали ЕЦБ не мислят по същия начин ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още