IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е готова да увеличи дълга, ако се стигне до рецесия

Ангела Меркел и финансовият министър Олаф Шолц са готови да увеличат дълга, за да компенсират недостига от данъчни приходи

22:42 | 16.08.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Олаф Шолц (вляво) и Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Олаф Шолц (вляво) и Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германското правителство е готово за бюджетен дефицит, ако най-голямата икономика в Европа изпадне в рецесия. Това съобщава германското издание Spiegel, цитирано от Bloomberg.

Според списанието германският канцлер Ангела Меркел и финансовият министър Олаф Шолц са готови да увеличат дълга, за да компенсират недостига от данъчни приходи заради отслабването на икономиката. Медията се позовава на източници от кабинета на канцлера и финансовото министерство.

От финансовото ведомство отказаха да коментират съобщенията в медиите.

След седмици на разпалващ се дебат за това дали трябва да се увеличат фискалните стимули за икономиката, по-рано тази седмица Меркел заяви, че правителството може да бъде по-проактивно, но все още не е дошло времето за антициклични спасителни пакети.

Лидерът на управляващия Християндемократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер посочи в четвъртък, че конституцията предвижда известно място за действие „при кризисни ситуации“.

В рамките на основния германски закон федералният дълг може да нарасне само с 0,35% от производството, ако налице е ръст на брутния вътрешен продукт. Правилата се облекчават по време на рецесия, когато се позволява малко по-голямо увеличение на дълга.

Най-голямата европейска икономика се сви през второто тримесечие и прогнозите са годишен ръст от 0,6%. Това е значителен спад спрямо над 2% през 2016 г. и 2017 г.

Представителите на бизнеса, както и кандидат-лидерите на Германската социалдемократическа партия – по-малкият коалиционен партньор в управлението, са начело на призивите за облекчаване на правителствените ограничения и изоставяне на политиката за нулев дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 1
Krieghoff
преди 4 години
***, като си толкова против Германия каква кола имаш в гаража? Москвич ли? Германия не е мисли, тя ще се оправи бързо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Krieghoff
преди 4 години
Мечтаеш за краха на еврото от 1999 г??? Това твоето е диагноза. Спешно при Цветослава Гълабова. Толкова си ограничен в русофилското си мислене, че дори за секунда не ти минава през ум, че ако няма евро или се разпадне ЕС в сегашния му вид ще е друга валута и друг съюз, но без балкасни *** и русуфилски орбан, ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 7
khao
преди 4 години
нали до оня ден твърдеше че инфлацията прави бедните по бедни, а богатите, по богати... сега па стана патриотична сила !принципно ли си говориш на изуст или е в зависимост от колко тухли са паднали на главата ти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 20
studioaa
преди 4 години
Инфлацията е тази могъща патриотична сила, която ще спре намеренията за злите глобалисти като тази ялова бабка... Трябва само да се подкопае доверието в еврото из цяла Европа и всичко ще стане много бързо... През 1996-1997 2-3 месеца отне процеса, а сега с помощта на модерните технологии процеса може да приключи дори за няколко минути...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 21
studioaa
преди 4 години
Идеално, рецесията вече е тук, няма какво да се чака. Сега като Германия потъне това ще е тотален крах на еврото и еврозоната, за който си мечтая от 1999 насам и ето той е на път да се случи... Нужно е само да се разклати доверието в еврото и "белята" ще стане за няколко месеца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
"Идвайте колкото може повече - ние ще се справим..." - е, справи се - тлъста вещице - да съсипеш собствената си държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 13
Императорът
преди 4 години
Наглият ялов *** да каже колко струва издръжката на ордите дива нигъро-талибани, които тя покани в Германия, за да я съсипе !!! Ако германският народ не беше толкова пречупен, щеше да я свали с преврат и да я изгори жива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още