IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Запътили сме се към труден период

Въпреки това според канцлера „засега“ няма необходимост от пакет от мерки за стимулиране на растежа

08:42 | 14.08.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел се върна от лятната си почивка малко по-песимистично настроена за състоянието на германската икономика, но и изглежда по-решена да предприеме нещо по въпроса.

„Вярно е, че сме се запътили към един труден период“, заяви тя на събитие във вторник, цитирана от Bloomberg. По думите й правителството ще следи отблизо икономическите данни за второто тримесечие и след това за третото. „Ще реагираме в зависимост от ситуацията“, заяви тя.

Това е първият път, в който Меркел дава сигнал, че правителството ще трябва да стане по-проактивно в отговора си на икономическото забавяне. Въпреки това според канцлера „засега“ няма необходимост от пакет от мерки за стимулиране на растежа.

През последните седмици се увеличиха призивите от страна на бизнеса и политическите кръгове за въвеждане на стимули. В същото време воденият от християндемократите консервативен блок на канцлера потъна в социологическите проучвания преди нови ключови регионални избори следващия месец.

Прогнозите са икономическият растеж тази година да достигне едва 0,6%, като основна причина са последствията от бушуващата глобална търговска война, която удари силно зависимата от износа германска индустрия.  Растежът се забави от 2,2% през 2017 г. до 1,4% през 2018 г.

Данните за брутния вътрешен продукт за второто тримесечие се очакват в четвъртък, като икономистите очакват свиване на икономиката с 0,1%.

„Местното търсене все още до известна степен подкрепя икономиката“, заяви Меркел, която в рамките на изказването си също така потвърди, че няма да се кандидатира за публичен пост след края на мандата си през 2021 г.

На базата на проектобюджета на Германия за 2020 г. става ясно, че правителството ще се придържа към политиката си за отказ от увеличаване на нетния дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Да, периода ще е труден за Германия наистина, но пък и дава и огромни шансове в перспектива. Първо Брекзит тежи като воденичен камък. Маймунджолъците на ингилизите им идват малко нагорно на германците, въпрос на традиции. Италианците и те клятат ЕС лодката с големия си дълг, макар там да треперят най-много французите, оти са давали най-много. Чичо Сам и той си разменя любезности с Китайците, но с кеф ще отвори и втори фронт с Европа, при първа удобна възможност. Отделно самият ЕС скърца, блокиран от американски, руски и всякакви лобисти, манипулиращи през различни партии и цели държави. Но ако сега германците имат проактивни и енергични политици, които да преминат през тези препятствия, могат да циментират Германия като сърцето на Европа за следващите 100 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
многодобре
преди 4 години
...нали си интелектуалец, спец .... инвеститор или каквото щеш там с вратовръзка. По какъв начин стигна то този твой извод? ...от опит ли или от пресата? ...щото и ние четем ама ....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 10
korn
преди 4 години
Наковалнята са рускините които простутуират в Германия за да изхранват семействата си в путинковия рай. Който е ходил знае че от рускините по добри няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
al64ad
преди 4 години
да ни светнеш само кой е наковалнята,защото имам едни подозрения........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
korn
преди 4 години
Германската икономика е чук. Германия е супер държава. Хората там живеят добре. Хора от цял свят се стичат да учат и работят там, а Берлин е един от най посещаваните градове в света. Хиляди българи си живеят добре там и изхранват няколко хиляди в България. Който е ходил в Германия знае за кво сатва въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis12
преди 4 години
офф я се срийй бе лилгьо, само дрищиш тука без никво покритие нещщастници за жълти стинки само лаят месеца .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 4 години
Много сте се превъзбудили, особено михаела. Трудните времена за Германия означават, че търговския и излишък ще падне от примерно 300 на 220 млр долара. Както казват по нашият карай, да ви имам трудните времена да ви имам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
Kikaha2
преди 4 години
а те като "кихнат" ние какво правим... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
pass
преди 4 години
Нормално е да има и трудни периоди след лесните и добри такива. Ето че вече 10г. се изсипват стимули, нормално е вече да идва следващата криза, лошото е че стимулите така и не са спирани за това време и вече няма много какво да се предприеме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още