IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се търговска война между САЩ и Германия?

И двете страни трябва да направят компромис, но са твърде упорити за да го сторят

08:15 | 12.08.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пропастта в икономическите отношения между Вашингтон и Берлин трудно ще бъде преодоляна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пропастта в икономическите отношения между Вашингтон и Берлин трудно ще бъде преодоляна. Снимка: Ройтерс

Когато непреодолима сила срещне неподвижен предмет, обикновено се случва нещо неблагоприятно. Така става с непреодолимата сила на търговската политика за „Америка на първо място” и непоклатимия обект на балансирания германски бюджет при всякакви обстоятелства, пише за MarketWatch Дезмънд Лакмън, бивш служител на МВФ и главен стратег за развиващите се икономики в Salomon Smith Barney.

Резултатът от търговския сблъсък между САЩ и Германия не би бил приятен за най-голямата икономика в Европа и основен двигател на икономическия растеж на Стария континент. Той не би бил добър и за Съединените щати, чиято икономика би могла да бъде силно засегната от ответни търговски мерки на Германия, покачването на долара и ефекта, който забавянето на германското стопанство ще окаже върху останалата част от световната икономика.

Огромният излишък по текущата сметка на Германия се превърна в основен източник за негодувание в САЩ. Това става в момент, в който главната икономическа цел на администрацията на Тръмп е да елиминира търговския дефицит на САЩ.

Това, че външният излишък на Германия не остана незабелязан, едва ли е изненадващо, тъй като при около 300 млрд. долара, или 7,5% от БВП, Германия вече има най-големия външен излишък в света.

Още през април 2016 г., при администрацията на Обама, несъразмерният външен излишък на Германия подтикна Министерството на финансите на САЩ да постави Германия в списъка на страните, които то следи за възможна манипулация на валутата. След като Доналд Тръмп встъпи в длъжност през януари 2017 г., американското безпокойство относно големия външен излишък на Германия стана по-ясно изразено.

Една от индикациите за нарастващото нетърпение на САЩ към външния дисбаланс на Германия са многократните обвинения на президента Тръмп, че Берлин манипулира своята валута с цел извличане на конкурентно предимство. Той твърди, че като изостави германската марка за сметка на еврото и обвърза новата си валута със слабата икономика на Южна Европа, Германия се възползва от слабото евро, което замести силната марка.

Наскоро Тръмп бе изключително критичен и към управителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за намеците му, че тя най-вероятно ще реагира на възникващата европейска икономическа слабост чрез намаляване на лихвените проценти и чрез възобновяване на програмата си за закупуване на облигации. По мнение на Тръмп ЕЦБ предлага да се предприемат тези действия, за да се отслаби еврото, което ще даде допълнително нечестно конкурентно предимство за сметка на САЩ.

Неблагоприятно от гледна точка на Германия, Тръмп многократно е заплашвал да изравни конкурентните условия, като наложи 25-процентни мита за вноса на европейски автомобили. Министерството на търговията на САЩ реши през март, че европейските автомобили представляват заплаха за националната сигурност, което направи тази заплаха по-достоверна. Единственото нещо, което спира Тръмп от налагането на тези автомобилни мита, е видното му нежелание да отвори друг фронт на търговската война, преди да реши спора между САЩ и Китай.

Инвеститорите трябва да следят развитието в тези три области:

  • По-нататъшно значително отслабване на еврото, особено ако Европейската централна банка намали лихвените проценти в отговор на опасения от икономически шок, произтичащ от „твърд Brexit“ на Обединеното кралство още на 31 октомври.
  • Продължаващо разследване на Европейския съюз спрямо американски технологични гиганти като Amazon и Google на антитръстови или данъчни основания.
  • Търговско споразумение между САЩ и Китай. Макар че това не се смята за предстоящо, двете страни следва да проведат срещи лице в лице.
Последна актуализация: 03:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Питагорова теорема - 24 думиОтче наш - 66 думиЗакон на Архимед - 68 думиДесетте Божи заповеди - 179 думиДекларация за независимостта на САЩ - 1300 думиКонституция на САЩ с всички 27 допълнения - 7200 думиДиректива на ЕС за продажбата на зеле - 26711 думи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
lyusien
преди 4 години
Ако избухне търговска воина за автомобилите тя ще бъде не между С А Щ и Германия а между С А Щ и Е С и никоя от двете страни няма да спечели Всички ще загубят Американците обвиняват за силния долар огромния излишък по текущата сметка на Германия и ниските лихви на Е Ц Б Това звучи стряскащо но не е вярно Силния долар е резултат от силната икономика на С А Щ Б В П тази година ще бъде най малко 2 пъти по силен от икономиката на Е С Това е причината Но никой не иска да го признае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
rooctcho
преди 4 години
За ужас на САЩ ако вземат Германците да се преориентират към азия ( Русия и Китай ) ще стане много интересно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още