IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският президент Йоахим Гаук няма да се кандидатира за втори мандат

По този начин той дава шанс на канцлера Ангела Меркел да предложи следващия държавен лидер

15:22 | 06.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският президент Йоахим Гаук заяви, че няма да се кандидатира за втори мандат, давайки отрано старт на изборния сезон в страната. По този начин той дава шанс на канцлера Ангела Меркел да предложи следващия държавен глава, коментира Bloomberg.

76-годишният Гаук, който е бивш протестантски пастор и източногермански дисидент, е президент на страната от 2012 г. насам, но заяви, че ще напусне поста през март 2017 г. Постът му като цяло е по-скоро церемониален и няма особени функции. Неговият наследник ще бъде избран от специално федерално събрание, а не с обществен вот, поради което е малко вероятно популист да спечели поста.

„Страната ни има ангажирани граждани и функциониращи институции, затова промяната в кабинета на федералния президент не предоставя основания за тревоги“, каза Гаук пред журналисти в понеделник от президентството в Берлин. Той заяви, че се оттегля, тъй като му липсва „енергията и жизнеността“ за нов петгодишен мандат.

Макар че все още е рано и Меркел не е потвърдила, че ще иска четвърти мандат като канцлер, освободеното място ще доведе до вълна от създаване на коалиции, тъй като нито една партия няма мнозинството, за да прокара сама президентска кандидатура. Това означава, че кампанията ще подскаже за политическите послания през предстоящите парламентарни избори през есента на 2017 г.

Вече има редица спекулации дали Християндемократическият съюз (CDU) на Меркел и баварската му партия партньор – Християнсоциалният съюз (CSU), ще се договорят за общ кандидат след публичните конфликти по бежанската криза. Има и слухове, че Социалдемократите – по-малкия партньор на Меркел във федералното правителство, ще избере кандидат заедно с опозиционните леви и зелени партии.

Един от възможните кандидати за поста се смята, че е финансовият министър на Меркел Волфганг Шойбле – сценарий, който ще позволи на канцлера да реформира кабинета си преди изборите. Не е сигурно обаче дали Шойбле ще спечели подкрепата на партията си заради обвинения, че е утежнил разделенията в Европа по време на дълговата криза в еврозоната, най-вече в Гърция.

Германският президент има по-скоро церемониални функции, представяйки страната в чужбина. Гаук обаче се намесва и във вътрешната политика, включително по начина, по който Меркел управлява бежанската криза. Той се кандидатира като независим и е първият германски президент от бившата комунистическа Източна Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още