IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Великобритания ще бъде изолирана извън ЕС

Германският канцлер призова британците да гласуват за оставане в рамките на 28-членния блок

17:46 | 02.06.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че Великобритания може да бъде изолирана и да изуби влияние извън Европейския съюз (ЕС), като призова британците да гласуват за оставане в рамките на 28-членния блок, предава Bloomberg.

В най-силната си намеса в дебата относно Brexit до момента Меркел посочи търговията и единния пазар, търсейки причини, които да изтъкне за оставане на Великобритания в ЕС, с ясна визия за това, което би могло да се случи, ако страната излезе.

„Една самостоятелна нация никога няма да може да постигне толкова добри резултати“, каза Меркел по време на пресконференция в Берлин.

Посланието от лидера на най-голямата европейска икономика и най-могъщата държава на континента рискува враждебната реакция на британците. Меркел се присъединява към компанията на американския президент Барак Обама и други световни лидери, които подкрепят кампанията на премиера Дейвид Камерън за оставане в ЕС.

Камерън, който води лагера на оставащите, фокусиращ се върху икономическите рискове от Brexit, се опитва да поведе в инициативата три седмици преди насрочения за 23 юни референдум, след като социологическите проучвания от последните дни показват превес на кампанията за излизане, която се основава на имиграционната политика.

„Това не е само в наш интерес, но и в интерес на британците, да кажем, че правим всичко по силите си в преговорите като част от ЕС“, заяви Меркел, правейки препратка към опитите за изграждане на търговски споразумения.

Резултатът от това съвместно действие би бил „качествено по-добър за хората във Великобритания в сравнение, ако това стане отвън. Убедена съм в това“.

„За тези, които идват отвън, а ние проведохме доста преговори с трети страни, никога няма да направим тези компромиси или постигнем същите добри резултати, за държави, които не поемат отговорност и разходите на единния пазар“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
dr.5rov
преди 7 години
"Една самостоятелна нация никога няма да може да постигне толкова добри резултати, каза Меркел по време на пресконференция в Берлин.================Не знам дали е верен превода или нарочно е сгрешен, но е точно обратното. Точно самостоятелните нации правят нещо значимо. Виж ако се има предвид "зависима нация", тогава да - никога няма да може да постигне добри резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
mapto
преди 7 години
За Камерън, пък и за Борис Джонсън - това, което сам си надробиш друг не може да ти го причини...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още