IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският съд отвори пътя за ратификация на Европейския фонд за възстановяване

Решението е част от съдебен спор, заведен в края на март, който блокираше помощта за европейските икономики

18:05 | 21.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Конституционният съд на Германия позволи на страната да ратифицира фонда на Европейския съюз за възстановяване от пандемията в размер на 800 млрд. евро, като премахна пречката, която блокираше ключовата икономическа програма, докато делото е висящо, съобщи Bloomberg.

„Основното дело не е само по себе си недопустимо или без основание. Но въз основа на обобщена проверка не изглежда вероятно съдът да установи нарушение на конституцията“, се казва в изявление на Федералния конституционен съд на страната.

Огромният план за стимулиране е същинският икономически отговор на региона на предизвиканата от пандемията криза, състоящ се от безвъзмездни средства и заеми, които ще се предоставят предимно на най-тежко засегнатите страни от ЕС. Забавянето на пакета би могло да изложи блока на риск от още по-голямо изоставане спрямо други напреднали икономики, след като неуспешното разпространение на ваксините вече помрачи перспективите за възстановяване. 

Фондът не създава преки задължения за страната. Не може обаче да се изключи, че рисковете от продължителността на програмата и ограниченото участие на парламента могат да нарушат конституцията, посочват магистратите, които все пак ще разгледат оспорените въпроси.

Решението е част от съдебен спор, заведен в края на март от името на политическа група Buendnis Buergerwille, която заяви, че ЕС няма право да издава дълг за финансиране на програмата си за възстановяване.

Комисията няма право да набира дълг на капиталовите пазари без ратификацията на всички 27 държави членки на ЕС. В случая с Германия това изисква подпис на президента Франк-Валтер Щайнмайер, който вече може да одобри сделката.

Важно е обаче, че германските конституционни съдии обявиха, че трябва да изпратят съдебния спор до Съда на ЕС за насоки, като този трибунал в крайна сметка може да спре фонда, ако приеме, че нарушава правилата на блока. Германският съд също може по-късно сам да се произнесе срещу него, казаха съдебни представители.

Оспорващата група беше категорична, че е оставена вратичка за окончателно решение срещу фонда. Това означава, че съдебното производство в крайна сметка ще определи дали Германия е нарушила конституцията си, като е приела инструмента, и дали комисията е превишила правомощията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още