IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцки министър: Без солидарност планът на ЕС за миграцията ще се провали

За крайбрежните държави от ЕС, които посрещат първи мигрантската вълна, трябва да има справедливост, коментира Панайотис Митаракис

14:41 | 07.10.20 г.
<p>
	Мигрантският лагер на о. Хиос. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Мигрантският лагер на о. Хиос. Снимка: архив Ройтерс

Новият план на Европейския съюз (ЕС) за справяне с миграцията трябва да доведе до справедливо преразпределение на търсещите убежище сред членовете на блока или е обречен да се провали, заяви гръцкият министър на миграцията и убежището Панайотис Митаракис пред онлайн изданието Politico.

Предстои решаваща среща на министрите на външните работи на страните от ЕС в четвъртък (8 октомври – бел. ред.), на която предложеният от Комисията миграционен пакт ще бъде обсъден.

Според Митаракис планът се нуждае от промяна, за да стане справедлив за крайбрежните държави като Гърция. „Ние сме в началото на дълга и трудна дискусия. Предложеният от ЕС пакт има правилни принципи, но се нуждае от много работа“, казва той.

Въпреки че пристигащите са далеч под броя им от 2015 г., когато беше пикът на мигрантската криза, проблемът с миграцията остава сред най-неразрешимите въпреки многократните усилия за преработване на правилата и създаване на политика за целия блок. В пика на бежанската криза през октомври 2015 г. например имаше повече пристигащи за един месец, отколкото през цяла година от 2016 г. насам.

Фронтовите южни държави като Гърция и Италия казват, че не трябва да бъдат оставяни сами да управляват и приютяват хората, пристигащи на бреговете им, докато източните държави, като Унгария и Полша, непримиримо се противопоставят на задължителното преместване на търсещите убежище.

Новото предложение на Комисията дава на членките на блока, които не искат да приемат мигранти, възможността да покажат „солидарност“ по други начини, като например управление на връщането на хората с отказано убежище в страни извън ЕС или предоставяне на оперативна подкрепа.

Италия продължава да бъде страната с най-много пристигащи, които търсят път към Европа, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. На второ място е Испания, следвана от Гърция и Малта.

Повечето хора, пристигнали в Европа през 2020 г., са от Тунис, сочат още данните. Те са над 8 хил. души. Следват алжирците, граждани на Бангладеш, Афганистан, Сирия, Мароко, Кот Д’Ивоар, Мали, Гвинея и други.

По думите на Митаракис споделянето на тежестта в мигрантската криза трябва да има смисъл. Ако не е изпълнена необходимостта от справедливо преразпределение на тежестта, тогава проблемът не е решен. Не може да има друга възможност“, коментира той.

За да работи планът на Комисията, онези, които решат да направят оперативен принос, трябва да го направят "съществен" и "само при условие, че целите за преместване са изпълнени", допълва той. „Не можете да изпратите 10 души, трябва да изпратите 5000 души. Не можете да изпратите една лодка, трябва да изпратите 50 лодки“, казва още той.

Гърция и особено нейните Беломорски острови, където много мигранти пристигат първоначално след опасно пътуване по море от Турция, е в челните редици на пристигащите на южната граница на Европа. Откакто дойде на власт през юли 2019 г., консервативното правителство на Нова демокрация зае по-твърда позиция по въпроса.

Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още