Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС предлага нова схема за „задължителна солидарност“ при преместване на мигранти

В рамките й друга държава членка ще трябва да помага с релокацията, връщането на хората в родината им или инвестиции в бежански центрове

ЕС предлага нова схема за „задължителна солидарност“ при преместване на мигранти

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Европейският съюз ще разчита на всички свои страни членки, не само на тези на първа линия, за по-бързото връщане на мигранти, които не отговарят на изискванията на блока за получаване на убежище. Това става ясно от ново предложение, представено в сряда.

Ако дадена държава е притисната от голям брой мигранти, може да бъде активиран „механизъм за задължителна солидарност“, където друга страна членка или ще трябва да поеме релокацията, или да върне човека обратно в родната му държава, или ще трябва да инвестира в центрове за бежанци, се казва в предложението, цитирано от Bloomberg.

Още по темата

Европейската комисия посочва, че молбите за убежище трябва да бъдат обработвани в рамките на 12 седмици. ЕС се надява да бъде постигнато политическо споразумение по предложението до края на годината.

Също така е възможно да бъде активиран и кризисен механизъм в случай на по-голяма мигрантска вълна, който предвижда по-дълъг период за обработване на документи и възможност решения да се взимат за по-големи групи хора едновременно.

Според еврокомисаря по вътрешните въпроси Илва Йохансон предложението трябва да накара страните да разберат, че споделят общ проблем. Според нея държавите членки ще имат възражения, но очаква идеята да се приеме като „балансиран подход“.

Ако мярката бъде приета, това ще означава, че ЕС ще се откаже от своя противоречив механизъм за прием на бежанци, известен като Дъблинското споразумение. Според него мигрантите трябва да търсят убежище в първата страна от ЕС, в която пристигат.

Вместо това идващите в блока ще бъдат разпределяни на основата на набор от критерии, включително дали имат роднини в друга страна членка или са учили или работили в страна от ЕС.

Броят на мигрантите, идващи в Европа, намаля драстично в сравнение с преди пет години, но неправителствени организации подчертават, че това е с цената на „драконовски“ мерки за ограничаване на потока от хора. Те включват връщане на мигранти в Средиземно море, центрове за задържане в Либия, както и спиране на плавателни съдове, които се опитват да акостират в европейски пристанища.

Броят на незаконните преминавания на европейските граници е намалял с 14% през първите осем месеца на 2020 г. до 60 800, показват данни на Фронтекс.

ЕС продължава да прилага сделката си с турския президент Реджеп Ердоган от 2016 г., в рамките на която Турция ограничава притока на мигранти към блока в замяна на финансова помощ. Напрежението между Анкара и Брюксел ескалира по-рано тази година, след като турското правителство заяви, че няма да стои на пътя на мигрантите, ако искат да продължат пътя си към Европа.

Как ще работи новият механизъм?

Ако дадена държава е под натиск заради големия брой мигранти, може да поиска активиране на механизма.

След това молбата й ще бъде разгледана от Европейската комисия. Хората, които не отговарят на изискванията за бежанци, няма да бъдат преразпределяни в друга държава, а връщани в родината си, посочва еврокомисар Йохансон.

Всички държави членки трябва да участват в процеса чрез релокация, връщане на мигрантите или с изграждането на допълнителен капацитет в страните на прием или в трети страни.

Държавите членки ще бъдат отговорни за мигрантите, които не успеят да върнат в родните им места.

Механизмът също така ще се прилага и в случаи на издирвателни и спасителни операции.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
2
 
4
Императорът до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
А аз ти предлагам да се махаш в посока към Талибания или към Нeгрия според предпочитанията ти. Европа е на европейците. Разбра ли: к0зяшка измeт?
0
 
6
 
3
преди 1 месец
Не се притеснявайте. Франция и Швеция вече показаха, че няма проблем. С минимум сътресения, в рамките на десет години, плавно ще бъде предадено управлението на държавата на новите мнозинства. Вероятно, за останалото като малцинство потомствено местно население, няма да бъдат създадени лагери, поради разликите в културата, но пък вероятно ще остане отворен коридор за емиграция към Азия и Африка.
9
 
2
 
2
Dr. Vatnikov до: Асо Пика
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Можеш спокойно да си стягаш пapцалите и да напуснеш ЕС, като не ти харесва.
Предлагам ти да поемеш към Кавказ, там е за теб и подобните ти.
А тук ще се справим с проблема, не се притеснявай за нас! Нито ще има наплив на скакалци, нито нищо!
1
 
6
 
1
преди 1 месец
Който си ги е канил, да си ги държи в тяхната си държава. Изкукалата Меркел покани орди скакалци араби и цяла африка и ся ревът. Ние не искаме никакъв „механизъм за задължителна солидарност“. Ние не сме солидарни. Ние сме българи. Ние не искаме извратени те ви евро атлантически ценности на еврогейския либерален изпедерастен съюз. Ясно и точно ли го каза ???

Още от Европа
Руската централна банка остава предпазлива за промяна на лихвените проценти