IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гунтрам Волф: Политиката на ЕП ще зависи от разговорите за еврозоната и фискалните правила

На поста еврокомисар за еврофондовете трябва да е представител от Източна Европа, защо не и от България, посочи директорът на института „Брьогел“

21:00 | 28.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-изненадващият и положителен резултат от изборите за Европейски парламент беше значителната избирателна активност. Над 50% от имащите право на глас упражниха вота си, което изпраща силно послание за европейската демокрация. Това каза Гунтрам Волф, директор на института „Брьогел“ в Брюксел, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

В някои страни избирателната активност беше над 20% по-висока, като в Полша, което показва, че гражданите се интересуват от бъдещето на Европейския парламент и бъдещето на континента.

Според него вотът е разпределен по равно сред четирите основни политически партии.

Той  смята, че консервативните партии в България, партията на Бойко Борисов и социалдемократите са загубили част от подкрепата на избирателите, като това е за сметка на крайните партии, както и зелените либерални партии. За победителите в европейските избори той определи четири партии, „които ни се струват екстремистки, но те ще определят бъдещето на Европа“. 

На въпрос дали високата избирателна активност е попречила на националистите и антисистемните партии да овладеят Европейския парламент, Волф посочи, че притесненията от евентуален успех на антисистемните партии са подтикнали голяма част от гражданите да гласуват. „Не бива да забравяме, че има страни, в които резултатите не са толкова положителни“, изтъкна той.

По думите му притеснителна е победата на „Лига“ в Италия, която „ спечели значителна подкрепа и се превърна в най-силната италианска партия. „Въпреки, че тя все още не е представила идеите си за напускане на еврозоната, тя следва конфронтационен курс с останалите европейски партии, предупреди директорът на „Брьогел“. – За съжаление има продължаващо напрежение между италианското правителство и европейските институции, защото нейният лидер Матео Салвини се чувства овластен, а  голяма част от фискалните му политики могат да се окажат доста проблематични за европейското бъдеще.“

Политическият анализатор смята, че унгарският премиер Виктор Орбан и сериозният успех на неговата партия „Фидес“ все пак няма да окажат съществена роля в блокирането на законопроекти на европейско ниво.

„Европейската народна партия беше отслабена след скандала с вицеканцлера на Австрия. Замразяването на членството на унгарската „Фидес“ също оказа своето влияние. Европейското партийно семейство загуби два от важните си гласа в Европейския съвет", коментира той.

Директорът на института „Брьогел“ прогнозира, че темата за зелената вълна, която е предизвикана от проучвания за климатичните промени, ще е остане актуална за европейския континент заради увеличението на парниковите газове.

Гунтрам Волф е на мнение, че следващите европейски ръководители ще трябва да правят много повече за зелените политики, защото ще са недоволни не само гражданите, но и повечето от представителите на Европейския парламент.

Той конкретизира, че ЕС не се нуждае от данъци върху самолетното гориво, защото това повишение ще се отрази на самолетните билети. „Авио индустрията е сред най-големите замърсители и мисля, че в следващите месеци ще се положат доста усилия за приемането на такъв закон. Ще има сериозен фокус върху климатичните промени“, убеден е Волф.

Според него следващите европейски ръководители ще трябва да направят много повече за зелените политики. „В противен случай ще бъдат недоволни не само много граждани, но и голяма част от представителите на Европейския парламент“, категоричен е Гунтрам Волф.

Той очаква, че икономическата политика на зелените и либералите ще зависи от разговорите за еврозоната и фискалните правила. „ЕП ще подкрепя стъпките за допълнително подобрение на процесите в еврозоната. Жан-Клод Юнкер беше доста гъвкав по отношение на фискалните правила, ще видим дали новият кандидат ще бъде по-гъвкав от своя предшественик, затова смятам, че правилата ще бъдат доста разхлабени“, каза експертът.

Волф смята, че на поста еврокомисар за еврофондовете трябва да е представител от Източна Европа и дори намекна, че вече има спекулации, че това ще е човек от България.

Как ще се подредят гласовете в ЕНП и как ще се прегрупира новия Европейски парламент? Кои партии ще окажат влияние на политиката на ЕП?  Как ще се разпределят постовете и как ще се договорят политиците?

Повече от коментара на Гунтрам Волф вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още