IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция планира „специални икономически зони“ в подкрепа на растежа

Някои страни от ЕС имат възражения срещу подобен проект, тъй като това би дало на Гърция конкурентно предимство

16:35 | 28.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Протестиращи пред финансовото министерство в Атина, август 2012 г. Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестиращи пред финансовото министерство в Атина, август 2012 г. Снимка: Ройтерс

Гърция планира създаването на „специални зони“ за инвестиции, чрез които да измъкне икономиката си от депресията, се посочва в изявление на правителството в Атина, съобщава Ройтерс.

Зоните ще предлагат на инвеститорите данъчни и административни преференции. Атина вече води разговори с Европейската комисия (ЕК) за одобрение на проекта, коментира Костис Хацидакис, министър на регионалното развитие на страната.

„Ние вярваме, че тези зони ще подкрепят реалната икономика чрез своя специален режим за привличане на инвестиции и генериране на износ“, казва министърът.

Предложението е направено в момент, когато Гърция се опитва да вдъхне живот на икономиката си, преживяваща пета поредна година на рецесия. Специални икономически зони съществуват в някои развиващи се страни като Китай с цел да стимулират растежа.

Все пак структурните реформи като понижаването на заплатите и либерализацията на трудовия пазар остават ключови за спасяването на Гърция, договорено с Европейската централна банка (ЕЦБ), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС).

Атина критикува този план за това, че отделя твърде голямо внимание на бюджетните икономии и твърде малко на мерките за растеж.

За периода 2008 г. - 2012 г. гръцката икономика вероятно се е свила с около 20% частично поради бюджетните икономии, предписани на страната за понижаване на дефицита и дълговата й тежест.

Хацидакис призовава партньорите на Гърция в ЕС да приемат плана за създаване на специалните икономически зони в страната.

„Някои страни от ЕС имат възражения срещу подобен проект, тъй като това би дало на Гърция конкурентно предимство“, допълва той.

Зоните все пак няма да позволяват на инвеститорите да плащат на служителите твърде ниски заплати, коментира министърът.

„Трудовото законодателство ще бъде зачитано на 100%“, подчертава той. Гърция вече понижи минималната работна заплата, за да насърчи създаването на нови работни места. Безработицата обаче остава една от най-високите в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още