IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия чака положителни доклади от ЕК, за да ни одобри за Шенген

Холандският премиер иска абсолютни гаранции, че критериите за членство в зоната са приложени от България

16:05 | 01.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Холандия чака положителни доклади от ЕК, за да ни одобри за Шенген

Искаме положителни доклади за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия, които да покажат, че се прави всичко необходимо за прилагането на критериите за Шенген.

Това е заявил днес премиерът на Холандия Марк Рюте на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, съобщи БТА.

Според холандския премиер има напредък, но той не е достатъчен. Рюте потвърди, че Холандия по принцип не е 

против приемането на България и Румъния в Шенген. Искат се обаче абсолютни гаранции, че критериите за членство в зоната са приложени на място. 

Засега Холандия не отстъпва от позицията си, заявена в края на миналата година, че е рано България да се присъедини към Шенгенското пространство.

"Не съм съгласен с много от становищата на премиера Рюте, но той умее да защитава позициите си добре", заявява от своя страна Мартин Шулц. Той коментира, че позицията на Европейския парламент е в подкрепа на  разширяването на Шенген, защото е редно, след като двете страни са изпълнили критериите, да не бъдат добавяни допълнителни изисквания.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още