IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания иска България да стане колкото се може по-бързо член на Шенген

Датското председателство на ЕС се поставя за приоритети генериране на икономически растеж, базиран на иновациите, и "зелена Европа"

20:03 | 10.01.12 г. 1
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Искаме да видим България заедно с Румъния колкото може по-бързо да стане член на Шенген, заяви посланикът на Дания Коре Янсон пред участниците в срещата на Евроклуба при Българската търговско-промишлена палата, съобщи БТА.

Дания поема от Полша председателството на Европейския съюз от началото на годината.

Янсон отбеляза, че "Арабската пролет" в Близкия Изток и Северна Африка е поставила шенгенската система под натиск и е породила необходимостта от изграждане на общоевропейска система за убежище, за да се третират еднакво всички, които търсят убежище в страните от ЕС. В тази връзка посланикът заяви, че датското председателство ще работи за засилване и доброто функциониране на тази общоевропейска система.

Сред приоритетите на датското председателство дипломатът открои изграждането на динамична Европа чрез генериране на икономически растеж, базиран на иновациите.

Дания ще работи също и за "зелена Европа", и за създаване на европейски бюджет, ориентиран към бъдещето - 2014-2020 г.

Сред целите на новия бюджет е той да се фокусира върху политиките на ЕС, които създават добавена стойност, насърчават икономическия растеж и повишават възможностите за посрещане на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Новият бюджет трябва да е динамичен, прогресивен, а не консервативен и предпазен, допълни дипломатът.

Министърът за управлението на субсидиите от Европейския съюз Томислав Дончев заяви по време на срещата, че през 2011 г. страната ни е доказала способността си да ползва европейски средства. През 2011 г. успяхме да платим толкова, колкото за периода 2007-2010 г., заяви Дончев.

Той отбеляза, че по-важното е да бъде показан ефектът върху икономиката, държавата и обществото от влезлите в страната евросредства и най-вече да се демонстрира дисциплиниращият ефект на строгите стандарти за публичност, прозрачност и планиране. Добрите практики вървят след европейските пари, заяви министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 12 години
интересно предвид, че самата дания не иска да е в шенген, скоро сами си затвориха границата с германия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още