Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Христос Кацанис: След спасителния план Гърция има нужда от инвестиции

До 2060 г. бюджетите на Гърция няма да бъдат изцяло независими, посочи финансовият консултант

гледано: 1035   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Определено през идните месеци и години режимът за Гърция ще бъде много по-строг. На всеки три месеца ще има посещения от представители на институции – Европейската централна банка, Европейската комисия и други. Не трябва да забравяме обаче, че мерките, които бяха предложени за Гърция, бяха много по-строги от тези в други страни, например Португалия, и сега тя е много по-добре от Гърция. Това каза Христос Кацанис, финансов консултант, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„Когато започна кризата, БВП на Гърция беше с 40 млрд. евро по-висок от този на Португалия, сега е обратното. Все пак сравнения не могат да се правят. До 2060 г. ще бъдем под строго наблюдение и с много високи излишъци. До 2022 г. 3,5% от БВП и след това – 2,2% от БВП годишно“, посочи финансистът.

Кацанис коментира още, че ако се говори за положително мислене, трябва да се отбележи, че Гърция има определени постижения и смяна на модела. Като пример той даде увеличения износ, който през 2012 г. е бил около 20 млрд. евро, а сега възлиза на над 25 млрд. евро. Според него това до някаква степен е свързано и с промяна в икономическия модел на страната.

Според него Гърция има нужда от много инвестиции, за да обслужва кредитите си, защото става дума за огромни излишъци, които трябва да се ползват за покриване на тези дългове.

„Изключително важно е гръцката държава да бъде много по-ефективна в събирането на данъците. От друга страна, трябва и да има една политика за привличане на големи инвеститори – за добро и на инвеститорите, и на страната. Според мен това, че имаме много висок коефициент на данъците, не е много продуктивно. Трябва тези коефициенти да бъдат намалени и да има по-ефективен контрол. Може би една реформа в данъчната политика ще има добър ефект“, категоричен е Христос Кацанис.

Той сподели още, че сегашната конфигурацията не е достатъчна, за да може да се говори за едно истинско развитие на страната.

По думите му, за да се говори за такова, трябва да се вземат предвид много фактори – опазване на околната среда, инфраструктура, демографски въпроси. Финансистът предупреди, че ако не се вземат мерки в тази посока, нещата няма да вървят добре за напред.

„Елитът трябва да седне и да говори сериозно за това какво предстои. До 2060 г. бюджетите на Гърция няма да бъдат изцяло независими. Трябва много умни политики, за да се привлекат инвестиции“, настоява Христос Кацанис.

Повече по темата вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
В парижката катедралата Нотр Дам ще бъде отслужена първата литургия след пожара