Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

HSBC ще изкупи обратно свои акции за 2,5 млрд. долара

През първото полугодие печалбата преди данъци на най-голямата европейска банка спада с 45% на годишна база

HSBC ще изкупи обратно свои акции за 2,5 млрд. долара

Снимка: архив, Ройтерс

HSBC Holdings Plc обяви намерението си да изкупи обратно свои акции за 2,5 млрд. долара през тази година, след като главният изпълнителен директор Стюърт Гъливер се опитва да преобърне спада в цената на книжата, като същевременно отстъпва от желанията за увеличаване на годишния дивидент и времевата рамка за постигането на ключова цел за рентабилността, пише Bloomberg.

През първото полугодие печалбата преди данъци на най-голямата европейска банка спада с 45% на годишна база до 3,61 млрд. долара. Финансовият резултат е под очакваните средно 3,9 млрд. долара от запитаните от банката 14 анализатора.

Още по темата

Трезорът се отказа от целта за превишаване на възвръщаемостта на капитала над 10% до края на 2017 г., посочвайки икономически и политически причини, но заяви, че целта остава „подходяща“.

„Отчитайки какво се случи в този турбулентен период, се поставят под съмнение стратегическата посока и приоритетите, които си поставихме преди година“, посочва председателят Дъглас Флинт. Той посочва „изключителната волатилност“ на финансовите пазари, предизвикана от вота на Великобритания да напусне Европейския съюз.

HSBC се бори със забавящия се икономически растеж в Китай и перспективите за рецесия във Великобритания на фона на програмата за съкращения на хиляди служители и прехвърлянето на активи за най-много 150 млрд. долара в Азия.

Мандатите на Гъливер и Флинт, които са най-дългогодишната управляваща двойка на голяма европейска банка, са напът да изтекат. Флинт се готви да се оттегли догодина, а с това ще се търси нов изпълнителен директор.

От 2011 г. насам HSBC оряза над 87 хил. работни места, излезе от поне 80 бизнеса и намали глобалното присъствие до 71 страни от 88.

През юни миналата година Гъливер очерта нова стратегия за намалява на рисково-претеглените активи с близо 290 млрд. долара, или близо една четвърт от общите, като прехвърли от 100 млрд. до 150 млрд. долара от тях в Азия.

Базовият собствен капитал от първи ред (Common Equity Tier 1 - CET 1) на HSBC расте до 12,1% от 11,9% към 31 декември 2015 г. През текущото тримесечие показателят може да бъде подкрепен и да нарасне до 12,8% от постъпленията от продажбата на бизнеса на банката в Бразилия.

От началото на 2016 г. акциите на банката поевтиняват с 19%.

На борсата в Хонконг днес акциите на банката първоначално поевтиняха с 2,1%, но след съобщението за обратното изкупуване превъзмогната този спад.

Повече за европейския банков сектор очаквайте в следващото издание на Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria с участието на финансиста Владисав Пaнев в неделя,  7 август, от 20 часа.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
С кво?
Има ли още някой, който да не се друса с пари и да вярва на тази ЕЛЕМЕНТАРНА схема?

Още от Европа
Лондонската борса преговаря ексклузивно с Euronext за продажбата на Borsa Italia