IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC ще плати 53 млн. долара за уреждане на съдебен спор в Швейцария

Глобата е във връзка с обвиненията, че банката е помагала на богати клиенти да избягват данъци

08:11 | 05.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
HSBC ще плати 53 млн. долара за уреждане на съдебен спор в Швейцария

HSBC ще плати 40 млн. швейцарски франка (53 млн. долара) за уреждане на спор с властите в Швейцария по повод обвиненията, че банката е помагала на богати клиенти да избягват данъци, предава Ройтерс.

Кредиторът съобщи в изявление, че няма да има завеждане на дела по обвиненията. Банката е е променила и своите процедури за вътрешен контрол, за да се предотвратят нови случаи на финансови злоупотреби.

Глобата урежда спора с швейцарските власти, които по-рано съобщиха, че е налице  "несигурността на един дълъг и сложен правен случай".

Швейцарското звено на HSBC продължава обаче да е изправено пред разследвания в САЩ, Франция и Белгия.

Разследването започна, след като бивш служител на банката предостави на френските власти списък с хиляди заподозрени лица, укривали данъци чрез частни швейцарски сметки през 2008 г. Международният консорциум на разследващите журналисти прегледа обстойно документите и установи, че банката е скрила в сметки милиони долари на богати хора.

Главният прокурор на Женева Ив Бертоса заяви на пресконференция, че централата на HSBC не е успяла да разкрие прането на пари, осъществявано чрез нейните частни банкови операции.

Част от разследването се фокусира върху четири големи клиента, които са укрили чрез банката средства, дошли от Средиземноморието и Израел.

"Тази афера показва слабостта на швейцарското законодателство в борбата срещу незаконните практики във финансовата система", заяви Оливие Жорно, главен прокурор на Женева.

"Лесно е да накараме прокурорите да извършат мащабни разследвания, но от друга страна, когато имаме закон, който на практика не наказва посредниците при приемането на пари със съмнителен произход, значи има проблем", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още