IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с HSBC се разраства

Буенос Айрес настоява банката да върне на държавния бюджет около 3,5 млрд. долара

14:18 | 10.03.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Скандалът с HSBC се разраства

Нови обвинения срещу британския банков гигант HSBC. След скандала за пране на пари в САЩ все повече и повече държави упрекват финансовата институция, че е помогнала на лица, които укриват данъци. Последният пример е Аржентина. Ръководителят на данъчната служба в Буенос Айрес сега настоява HSBC да върне около 3,5 милиарда долара, които граждани на Аржентина са криели от данъчните власти в швейцарски банкови сметки на HSBC.

Още през ноември аржентинският данъчен орган AFIP започна разследване срещу компанията. Обвинението: HSBC Argentina, HSBC Private Bank Suisse и дъщерното дружество в САЩ са участвали в данъчни измами. Аржентинската HSBC отхвърли обвиненията и посочи, че прилага собствени строги стандарти за рискове и съответствия.

"HSBC сътрудничи напълно на аржентинските регулатори, включително на AFIP и на съдебната система", поясни компанията тогава. По собствени данни банката отговаря на всички изисквания в зависимост от собствените спецификации и стандарти в Аржентина и не нарушава никакви закони. 

Официално Буенос Айрес все още не е поискал обратно парите. Представител на AFIP оставя отворен въпроса каква ще е следващата стъпка на органа, предава DPA. 

В момента надеждата на Аржентина за това HSBC наистина да преведе средствата се базира само на декларацията за намерения. Ако отделни клиенти или корпоративни клиенти не са декларирали своите активи правилно и не са платили данъци, те ще трябва да решат този проблем със собствените си усилия, поясни от своя страна HSBC.

Малко по-рано директорът на AFIP Рикардо Ечегерай се срещна с британски данъчни представители в Лондон. От тях той е искал информация за това как финансовият концерн е сътрудничил на властите по отношение на последните разкрития.

В Аржентина HSBC има активи на обща стойност 6,7 милиарда долара и по този показател е седмата банка в латиноамериканската страна. Ечегерай обвини HSBC през ноември, че е подпомогнала повече от 4000 свои клиенти при прехвърлянето на средства в чужбина.

Аржентина удържа данък над собствеността. Гражданите са длъжни да разкриват своите активи. Банковите сметки трябва да се обявяват, дори в тях да няма пари. Някои клиенти на HSBC - като водещият доставчик на кабелна телевизия и интернет Cablevision - вече признаха, че имат сметки в Швейцария. Сметките обаче са декларирани според закона пред AFIP, уточнява Cablevision.

Впрочем обвиненията не са съвсем нови. Още през 2013 г. Аржентина твърдеше, че банката е използвала "фалшиви разписки" за улесняване на изпирането на пари и укриване на данъци общо в размер на 392 млн. песос (77 млн. долара).

Година по-рано банката се съгласи да изплати на американските власти 1,9 млрд. долара по взаимно споразумение заради пране на пари. Това бе най-високата сума, плащана за подобен случай в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
споко-нема стане това. БГ ще излезе от борда, когато влезе в другият борд-еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 9 години
АРЖЕНТИНА - държавата сочена ни като пример при въвеждането на валутния борд. Помни ли някой как тази държава през 2001 излезе от борда?Това предстои да се случи и у нас!АРЖЕНТИНА Е СВЕТЛИЯ ПРИМЕР ЗА БЪЛГАРИЯ И В МИНАЛО И В НАСТОЯЩЕ И В БЪДЕЩЕ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Яаааа Горанов от къде бил окрал идеята да има регистър на сметките. Евала Горанов, само така Може да сложиш пръстови отпечатъци в супера, по примера на Венецуела.А на аржентинците много им се искат парички ама мноо ме съмнява от HSBC да са толкова ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още