IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Йотова: Европа се нужде от нова политика в областта на миграцията и убежищата

Европейските институции трябва да преосмислят споразумението за мигрантите с Турция, твърди вицепрезидентът

15:05 | 20.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив БТА</em></p>

Снимка: архив БТА

Европа има нужда от изцяло нова политика в областта на миграцията и убежищата. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на дискусия за бъдещето на Европейския съюз, цитирана от БТА.

По думите ѝ най-тежкият проблем, който вълнува европейските граждани, е сигурността - в социално-икономически, във финансов план, за оцеляване, сигурност за борбата с бедността, както и тежката криза, свързана с миграционните потоци.

Тя посочи, че хората се страхуват от неконтролируемата миграция и отбеляза, че не може да даде положителна оценка за европейските политики в тази област. Имаше добри идеи, сравнително бързо решени в европейските институции, но за съжаление не дадоха  очакваните резултати, които бяха необходими, подчерта Йотова.

За пример тя посочи политиката за квотното разпределение на пристигащите в Европа мигранти, която не работи. 

Тя заяви, че европейските институции трябва да преосмислят споразумението за мигрантите с Турция. „Това споразумение има и още един страничен ефект, който касае нашата държава – то блокира двустранните споразумения от септември миналата година.

България и Гърция имат с Турция двустранни договорености за реадмисия на граждани на трети държави и обратно на турска територия, но от близо 800 заявки, които България е дала засега са изпълнени едва шест и напоследък то изобщо "не е в оборот“, обясни Йотова. 

По думите ѝ спирането на Балканския път на миграционния поток не решава проблема. За пример вицепрезидентът даде италианските брегове по Средиземноморието, през които през миналата година са преминали 180 хил. бежанци в посока Западна Европа.

Затварянето на един такъв път или такива половинчати споразумения, очевидно не решава цялостния проблем с миграцията. Промяната в Дъблинския регламент – за съжаление последните предложения, които видях от страна на ЕК, не ме изпълват с оптимизъм, тъй като тези реформи, тези предложения отново поставят страните във външната граница на ЕС в изключително неизгодна ситуация“, заяви още Илияна Йотова.

Днес Европа е залята от огромни вълни на ксенофобия, популизъм, краен екстремизъм, каза още вицепрезидентът. Тя посочи, че случилото се в Холандия е успокояващо, но припомни, че предстоят избори във Франция и Германия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още