Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ядрените отпадъци притесняват Брюксел да признае АЕЦ за зелена енергия

Зеленият преход не е част от проблема, а част от решението на енергийната криза, смята министърът на инфраструктурата на Словения Йерней Въртовец

Ядрените отпадъци притесняват Брюксел да признае АЕЦ за зелена енергия

Снимка: Архив Ройтерс

Производството на електроенергия от ядрените централи е безвъглеродно, но отражението на ядрените отпадъци върху околната  среда притеснява Европейската комисия (ЕК) да признае ядрената енергия за зелена. Това обясни комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон по време на брифинга след края на извънредния енергиен съвет, който се проведе в Люксембург.

На него бяха дискутирани мерки за справяне с енергийната криза. Симсон обясни, че в краткосрочен план повечето държави са предприели конкретни стъпки, за да защитят уязвимите потребители. "На този етап 19 правителства са заявили конкретни действия", каза комисарят пред журналисти след заседанието.

Още по темата

По време на съвета е била повдигната темата за включването на ядрената енергия в зелената таксономия на ЕС. Всяка държава е свободна сама да определя своя енергиен микс, повтори Кадри. Това е официалната теза на ЕК, но непризнаването на ядрената енергетика като зелена означава затруднено финансиране на подобни проекти на територията на общността.

Според Кадри Симсон управлението на ядрените отпадъци е един от неясните моменти и затова Брюксел се въздържа от подобно становище на този етап и очаква заключения на работни групи.

Няколко държави са поискали включването и на природния газ в зелената таксономия, отбеляза още Кадри Симсон. Това също е обект на анализи, обясни още тя. Въпросът за зелената таксономия се дискутира на много нива в ЕС и обещаваме на европейската публика скоро да имаме отговори на тези въпроси, каза министърът на инфраструктурата на Словения Йерней Въртовец. Неговата страна е ротационен председател на Европейския съвет.

Министрите на енергетиката са обсъдили и краткосрочни и дългосрочни мерки за решаването на проблема с енергийните цени. Те включват реформа на търговията на едро с енергия, общи покупки на газ (на доброволни начала) и съхранение на природен газ на ниво ЕС.

ЕК прави и анализи на функционирането на пазара на електроенергия, природен газ и въглеродни емисии, които ще бъдат предоставени скоро на страните от общността, става ясно от съобщението от Европейския съвет по темата.
ACER, обединението на европейските енергийни регулатори, ще направи оценка на функционирането на енергийните пазари в ЕС, анонсира още Кадри Симсон. Първите резултати ще бъдат публикувани до средата на ноември, а пълният доклад - през април 2022 година. В него ще има и препоръки как да бъде подобрена ситуацията.

Енергийните министри са се съгласили, че зеленият преход не е част от проблема, а е част от решението, обясни Въртовец. "Искаме да постигнем две важни цели - климатична неутралност и енергийно независима Европа", коментира още той.

Това може да бъде постигнато с инвестиции в възобновяеми енергийни източници и нови технологии.

Дирекция "Конкуренция" към ЕК проверява пазара на природен газ за антимонополно поведение на участниците, заяви още Симсон. Преди месец от Брюксел обясниха, че "Газпром" изпълнява своите ангажименти по доставката на природен газ. Заявлението беше свързано с искане на група депутати да проверят действията на руския газов гигант.

По статията работи: автор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (23)

   1| 2| 3    
1
 
4
 
23
Mavi Goz до: khao
преди 1 месец
Ти можеш да искаш да си говориш с образовани хора, но въпросът е дали те искат да си говорят с теб. С това самочувствие и с това покритие, което демонстрираш тук и от самолет е видно защо не се задържаш на една работа повече от година и основното ти занимание е да ходиш по интервюта за работа. Тука си решил, че е светът на кьоравите и ше си Цар Смарт с едното си гурелясало око. Скоро и тук шти стане тесно - ти си Великият Смарт от Видин - най-образованият евър, най-умният и най-нананай-най . . . Ти си препикал даже и Америка - тесна и тя се оказа за мащабите на твоя гений! Завършил си средно у Видин в училището, дето *** е преподавала физическо, после си спечелил стипендия от Държавата (по дифолт) да избуташ едно висше у София и вече около тебе въздух не стига и за комар . . . Мога за сбогом да ти споделя нещо като човек, който на доста народ е подписвал фишовете за заплата - ти си най-боклучавия вариант на наемник! От тебе и ч еп за зеле не става, щото ни се води, ни се кара! Не ти стиска да излезеш като частник да се бориш за стотинката, а и за надничар си мноо голем (у собствените си очи) и си вечно ъндърестимейтид. Изобщо, що не излезеш пред панелката да се полюшкаш на джанката и да мирясаш? Че иначе до Коледа пак ше требва да навърташ интервюта - усещам, че вече дълбоко си осъзнал пълната непригодност на американската компания, която си удостоил с честта да й поработваш между сеансите у инвесторо (вече два месеца) и ше требва или да я сменяш, или тя тебе . . . Айде . . . и внимавай с облъчената вода, че е опасна за мозъка . . . ;) :lol:
1
 
1
 
22
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Я, пак пенсионираното държавно служителче - кремлофил с турски ник, бълвало глупости. Как е, ще празнуват ли децата Хелоуин в неделя, а? :)))) Сподели го на твоите друзя или не смееш? :))))
2
 
1
 
21
khao до: Mavi Goz
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ти даже не се сещаш с тая дементирала тимберица кво си говорил! За физика може да си говоря с образовани хора които са я учили! С теб .. не! супер бос си и по тази тема!
3
 
2
 
20
Mavi Goz до: khao
преди 1 месец
Аз не чистя нищо. Чистят я по този начин там, където се налага. Ако искаш пак да станеш за смех, ръчкай още! Имам още 2-3 дена в София и можем пак да поговорим за физика, радиация и източници на радиоактивно замърсяване. Или ще споделиш пак как облъчената вода си остава облъчена - зелката, Стоенча и оня с АйКю-то шти ръкоплескат . . . ;) ::lol:
4
 
1
 
19
khao до: Mavi Goz
преди 1 месец
Няма профилна снимка
точно па ти си супер бос и неук по тая тема с купено от партията образование ... ти дето с дестилация чистиш радиация от водата... хахахаха, прочете ли учебника по физика за 10 клас, конярче ?

Още от Европа
С нов експеримент за базов доход Каталуния ще раздава пари на бедни и богати