Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Икономическата криза в Европа си отива, но не и бедността

Европейският съюз изглежда поставен пред парадокс - икономически растеж и задълбочаващи се социални проблеми

Икономическата криза в Европа си отива, но не и бедността

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическата криза изглежда вече е зад гърба ни, но някои проблеми все още са на дневен ред - безработицата остава на високо ниво, например, пише Euronews. Нещо повече - изненадващо за мнозина, но бедността съвсем не остава в миналото.

Един от всеки четирима граждани на ЕС е изправен пред един от следните проблеми - недостатъчни доходи, материални лишения и/или социално изключване.

Още по темата

През 2015 година гражданите на три страни бяха заплашени най-сериозно от бедност - България (41,3%), Румъния (37,4%) и Гърция (35,7%). На обратния полюс се нареждаха Чехия (14%) и Швеция (16%).

Децата са най-заплашените от изпадане в затруднения - 27% живеят от домакинства, изпаднали в затруднения в цяла Европа. Това е проблем дори и за богатите страни като Франция, Германия или Великобритания.

Проучвания показват, че детската бедност във Великобритания е на най-високото си ниво от 2010 година насам. 2/3 от тези деца са от работещи семейства, тоест т.нар. "работещите бедни" в Европа. Те имат работа, но не получават достатъчно, за да заводолят своите нужди.

Подобно е положението и в Германия - най-голямата икономика в Европа, но и една от най-развитите в световен мащаб. Страната също е изправена пред увеличаване на бедността и неравенството, пише още Euronews.

В южните части на континента ситуацията обаче е много по-сериозна. През 2016 година икономиката на Испания се увеличава с 3,2%, но и едни на всеки трима испанци живее в бедност, с по-малко от 8 хил. евро на година. В южната провинция Андалусия близо 40% от децата живеят в бедност.

Един от отговорите защо се наблюдава този феномен - растяща икономика и задълбочаващи се социални проблеми, е в структурата на трудовия пазар. В момента преобладават краткосрочните договори, както и работата на свободна практика, за сметка на постоянните работни места.

Това обаче не е устойчив модел за ръст, нито за благосъстоянието на работещите.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
1
 
12
lozkhris до: крас
преди 3 години
Няма профилна снимка
Всичко това, брат, ми е кристално ясно. Само че хегемонията на петродолара няма реален изглед да се промени в обозримо бъдеще. Отделно и останалите commodities се оценяват също в долари. И именно това поддържа стабилитета му. Идеята е, обаче, долрът хем да е основна разплащателна единица, хем да е слаб - няма нищо по-ясно от това ЗАЩО. Защото корпоративните печалби растат когато валутата на една икономика, базирана на потреблението отслабва. Ако си направиш труда да погледнеш кое е местото, в което оперират най-много американски корпорации ще откиреш с изненада, че това е Европа. Грийнспан го каза още преди 10 год, в разгара на началото на кризата - над 60% от американските компании оперират в Европа и затова ни е необходимо еврото да е силно. Да не говориме,че слабата валута "отписва" дълг, а хамериканският е 20+трилиона...
Е? С кое не си съгласен?
Днеска 1Е е вече над 1.1830$.
Преди месец и нещо беше 1.05..
4
 
2
 
11
крас до: lozkhris
преди 3 години
Няма профилна снимка
По време на предизборната си кампания ТРЪМП заяви, че политиката на Фед на ниски лихви е създала "фалшива икономика".

Усилията на Републиканската партия да овладее Централната банка на САЩ не е свързана с ИЗЧИСТВАНЕ НА ДЪЛГА, а с опита да се запази ДОЛАРА като АБСОЛЮТНО световно разплащателно средство чието лидерство сега е застрашено не само от ЕВРОТО , но и от КИТАЙ налагащ се не само като ИКОНОМИЧЕСКИ , но и като световен ФИНАНСОВ ЦЕНТЪР.

БОРБАТА НЕ Е ЗА АМЕРИКА КАТО ДЪРЖАВА, А ЗА ДОЛАРА КАТО СВЕТОВНО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО И НЕГОВИТЕ ОПОНЕНТИ ОТ КИТАЙ И ЕВРОПА.

Не е случайна е атаката срещу ПЕТРО - ДОЛАРИТЕ с които той се оценя и плаща и свързанита с това ЕЛЕКТРОМОБИЛИЗАЦИЯ в АВТОБОМИЛНИЯ СЕКТОР.
В това отношение интересите на САЩ и РУСИЯ са общи, а опонентите им са ГЕРМАНИЯ и КИТАЙ.

БИТКАТА ЗА НАЛАГАНЕТО НА ДОЛАРА КАТО СВЕТОВНО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО МИНАВА ПРЕЗ БИТКАТА ЗА ПЕТРОЛА КАТО ГОРИВО ПРЕЗ ИДВАЩИТЕ ГОДИНИ.
3
 
3
 
10
преди 3 години
"The Euro Crisis Is Not Over" Former ECB Chief Economist Urges "Greek Sabbatical From EU"
http://www.zerohedge.com/news/2017-07-30/euro-crisis-not-over-former-ecb-chief-economist-urges-greek-sabbatical-eu
--------------------------------------------------------------
ми явно не си отива, а си е там .....
2
 
2
 
9
lozkhris до: крас
преди 3 години
Няма профилна снимка
С всичко съм съгласен, но с твърдението ти за Йелън и лихвите - сори, брат, не !! Тръмп няма да смени бабето, а дори и да го направи, ФЕД няма да вдигат лихви, даже обратното - следващото QE е на хоризонта. Абсурдно е да се мисли, че държава и Администрация, затънали в 20+ трилиона дълг ще вдига лихви. Ти имаш ли понятие как се избива дълг? Да си забелязал къде е курсът на долара в сравнение само с преди месец и половина? Да ти припомня -евро=1.05$ в края на май и 1Е=1.1750$ днес....
Capisci?
И как вдигането на лихвите ще подложи на "изпитание" фин с-ма на страните от 3 свят?! Като инвестицииите се пренасочат към тях заради слабия долар ли?
Хехе...
3
 
5
 
8
преди 3 години
Няма профилна снимка
ЕВРОПА Е КОЛОС НА ГЛИНЕНИ КРАКА.

Създадената от европейските бюрократи система за преразпределиние на ФИНАНСОВИТЕ СРЕДСТВА е КОЛОНИАЛНА!!

Развитите европейски държави ОГРАБВАТ тези от периферията.

С въведените НЕПАЗАРНИ МЕХАНИЗМИ на разпределяне на европейските средства по ПРОЕКТИ създаващи при развитите държави ИКОНОМИКА , а при тези от периферията ВРЕМЕННА ЗАЕТОСТ водят до поляризация и НЕРАВЕНСТВО мужду самите членки на ЕС.

Да не пропускаме факта, че спечелилите ПРОЕКТИТЕ в периферните държави са обекновенно фирми на богатите дъжави, които остават само ТРОХИТЕ на местните ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ.

Когато през пролетта на 2018 година бъде сменена Джанет Йелън и на местото и ТРЪМП постави човек КОЙТО ЩЕ ВДИГНЕ ЛИХВИТЕ на огромно изпитание ще бъдат подложена финансовата система на държавите от ТРЕТИЯ СВЯТ от същия този ЕС!!

Ще наблюдаваме финансова криза и срив по периферията на ЕС.

ИЛЮЗИЯТА за равнопоставеност в ЕС ще породи проблеми които ще доведат до неговия разпад.

Още от Европа
Германски прокурори отново са в централата на Wirecard