Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Икономиката на еврозоната расте най-бързо от 10 години насам

Перспективите за тази и следващите години се основават на две големи икономики, които изоставаха в началото на възстановяването - Франция и Италия

Икономиката на еврозоната расте най-бързо от 10 години насам

Снимка: Ройтерс

Икономиката на еврозоната изпреварва американската за втора поредна година през 2017 г., като отбелязва най-силния си ръст от десетилетие насам, подпомогнатa от съживяването на инвестиционните разходи на френския бизнес, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Икономическият растеж на валутната зона достига 2,5 на сто на сезонно коригирана база през 2017 г. - най-бързият темп на повишение от 10 години, става ясно от предварителна оценка на Европейската статистическа служба (Евростат). Икономиката на целия Европейски съюз (ЕС) също нараства с 2,5 процента, сочат данните на Евростат.

През четвъртото тримесечие растежът в еврозоната и в ЕС е 0,6 на сто спрямо предходните три месеца, когато брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 0,7 на сто (възходяща ревизия с 0,1 пр.п. от предходната оценка за растеж с 0,6%). Днешните предварителни данни потвърждават осредните очаквания на финансовите пазари.Това е поредното доказателство за синхронизирания възход на глобалната икономика, като САЩ и Китай вече отчетоха ускорения през 2017 г., съответно с 2,3% и 6,9%, отбелязва изданието.

Европейската централна банка (ЕЦБ) вече отбеляза, че годината бележи прехода от „следкризисното възстановяване“ към по-нормалното „разширяване". Бизнес проучванията показват, че икономиката е стартирала 2018 г. с още по-силен темп, но е изправена пред редица потенциални препятствия, включително усилията на ЕЦБ за прекратяване на политиките за стимулиране, както и възможността за мерки от страна на САЩ, насочени към намаляване на търговския дефицит с еврозоната. 

Още по темата


На годишна база икономиката на ЕС се разширява през четвъртото тримесечие на 2017 г. с 2,6% след експанзия с 2,8% през третото тримесечие. През цялата минала година БВП на ЕС също нараства с 2,5 на сто.

Тези експресни оценки обаче включват относително малък брой данни за икономическия растеж в отделните страни членки на еврозоната и на блока. По-подробна оценка за представянето на европейската икономика ще бъде направена на 14-и февруари.

Перспективите на еврозоната за тази и следващите години се основават на две големи икономики, които изоставаха в началото на възстановяването от края на 2013 г.: Франция и Италия.

Данните показват, че френската икономика се ускорява през 2017 г. с 1,9 на сто – най-бързото разширяване от 2011 г. насам. Статистиката може да отбелязва края на продължилата половин десетилетие френска инерция, която запази безработицата близо до 10% и възпираше общото европейско възстановяване.

Фирмите и инвеститорите аплодираха първите стъпки на френския президент Еманюел Макрон за намаляване на бюрокрацията и данъците. Това според икономистите отдавна е причина за относително недоброто икономическо представяне на страната.

Инвестициите от нефинансови компании нарастват с 4,3% през 2017 г., което е най-бързото увеличение от десетилетие насам.

Възстановяването придава на Франция по-голямо влияние на европейската и световната сцена. В рамките на Световния икономически форум в Давос през миналата седмица Макрон порази с нестандартно уверената поза за френски лидер, обявявайки, че „Франция се връща" и настоявайки бизнес лидерите и държавните глави да преразгледат правилата на световната търговия.

Негово правителство планира през тази година да извърши по-мащабни икономически реформи, за да премахне бариерите пред растежа за малките френски компании и да им помогне да се конкурират на експортните пазари.

„Посланието, което искам да предам тук, в Давос, е много ясно: това е само началото на нашата история", каза френският финансов министър Бруно Льо Мер в интервю за The Wall Street Journal.

Това се отразява и на дребния бизнес. Така например в сайта на туроператорската компания Travel Planet клиентите са управлявали пътните си разходи ден за ден преди вота за президент, казва главният изпълнителен директор Тристан Десе-Желене. След победата на  Макрон клиентите са започнали да резервират пътувания в рамките на идните четири до пет месеца - рядко ниво на ангажираност в индустрията. До края на 2017 г. приходите на 100-годишната компания са с над 50% по-високи от генерираните през 2016 г. - на ниво от около 100 млн. евро.

Ускоряването на икономиката на Франция помага да се компенсира охлаждането в Испания, икономиката на еврозоната, която се разрастваше най-бързо през последните години. Данните показват, че четвъртият по големина член на еврозоната отчита слабо понижение на темпото на разширяване на икономиката през 2017 г., като нараства с 3,1% през 2017 г. при 3,3% през 2016 г.

В дългосрочен план еврозоната е изправена пред редица по-фундаментални предизвикателства. Нейното население застарява, а почти една пета от младите хора все още са без работа. В доклад от миналата седмица МВФ предупреди, че това е предизвикателство не само за икономическия растеж, но и за политическото здраве на валутната зона. Правителствата трупат високи дългове, а реформата на банковата система все още предстои.

Големият търговски излишък на еврозоната може да представлява друг дългосрочен проблем. По-високият износ помага за растежа през миналата година, а излишъкът по текущата сметка на еврозоната - или превишаването на приходите от останалата част на света спрямо разходите, се увеличава на 386,1 млрд. евро през 12-те месеца до ноември от 375,1 млрд. евро през същия период година по-рано.

Този търговски излишък привлича вниманието на президента на САЩ Доналд Тръмп, който заплашва да предприеме действия, за да отговори на това, което счита за „много несправедлива" търговска политика спрямо САЩ. АкоВашингтон приложи търговските ограничения срещу Европа, които „нанасят вреда", възстановяването на еврозоната може да отслаби темпото си.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
0
 
1
преди 1 година
При незачитането на вредното влияние от еврото икономическият растеж в Европейския съюз подпомага неограничени щети.
Заради държавната грешка, сега колкото повече инициативи за икономическо развитие се прилагат, толкова по-големи са възникващите щети.

Още от Европа
Кадър на деня за 23 февруари