IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йоахим Нагел заменя Йенс Вайдман начело на германската централна банка?

Канцлерът Олаф Шолц вече е предложил позицията на икономиста, смятат запознати със случая

11:31 | 20.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Martin Leissl/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg 

Новото правителство на Германия ще избере сегашния мениджър в Банката за международни разплащания (BIS) Йоахим Нагел за ръководител на централната банката на страната Bundesbank. Според правителствени източници на вестник Handelsblatt 55-годишният Нагел ще наследи сегашния управител на банката Йенс Вайдман, който се оттегля от поста си в края на годината.

Правото на номиниране принадлежи на канцлера Олаф Шолц, но назначението трябва да се извърши със съгласието на министъра на финансите Кристиан Линднер. Сред неговата партия обаче смятат Нагел за "ориентиран към стабилността социалдемократ". Поради това неговото одобрение се счита за сигурно, добавят от германското издание.

Според информация на Handelsblatt социалдемократическата партия отдавна се е надявала жена да оглави Бундесбанк. Сред кандидатите са били и вицепрезидентът на Бундесбанк Клаудия Бух и най-вече Изабел Шнабел, която е член на изпълнителния съвет на ЕЦБ. Спрягано е било и името на Йорг Кукис, държавен секретар на финансовото министерство. Досега германската централна банка не е била ръководена от жена. 

Въпреки това Бух е смятана за твърде незабележима в Берлин и мнозина не вярвали, че ще направи следващия скок в кариерата. От друга страна социалдемократите имат сериозни резерви към Шнабел. Според либералите пък Шнабел подкрепя твърде безкритично курса на паричната политика на ЕЦБ.

Освен това се твърди, че в ЕЦБ и в други държави от еврозоната е имало съпротива срещу промяната на поста на Шнабел. След Юрген Щарк, Йорг Асмусен и Забине Лаутеншлегер Шнабел щеше да бъде четвъртият германски член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, който напуска поста си преждевременно. Поради това се твърди, че някои държави от еврозоната вече са повдигнали въпроса дали Германия все още трябва да има право на постоянно място в Изпълнителния съвет на ЕЦБ с оглед на многобройните кадрови колебания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още