IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Каталуния може да предизвикат криза в Испания

Очаква се днес да победи коалиция, подкрепяща независимостта

11:34 | 27.09.15 г. 1
Изборите в Каталуния може да предизвикат криза в Испания

Каталунците гласуват днес на регионални избори, които могат да вкарат Испания в най-тежката конституционна криза от края на диктатурата на Франсиско Франко, съобщават информационните агенции.

Социологическите проучвания показват, че коалиция от партии, подкрепящи независимостта на Каталуния, ще спечели мнозинство в парламента на автономната област.

Изборите, на които се очаква да гласуват до 5,4 милиона души, нямат конституционна сила да установят самоуправление, но широката коалиция от леви и десни партии, подкрепящи отцепване от Испания, определя гласуването като фактически вот за независимост. 

Ако сепаратистите получат мнозинство на регионалните избори в Каталуния, няма да има нужда от референдум за отделяне от Испания, заяви техният лидер Артур Мас пред АФП.

Мас, ръководител на правителството на богатата област в Североизточна Испания от 2012 г., иска разрешение да организира референдум за независимост по подобие на Шотландия, която миналата година реши да остане в рамките на Великобритания.

Консервативното правителство на Мариано Рахой отказва категорично, като се позовава на Конституцията, която предвижда, че такъв въпрос трябва да се гласува от цяла Испания. Затова Мас иска да превърне изборите за регионален парламент в неделя в референдум за независимост.

Последните социологически проучвания показват, че сепаратистите ще спечелят повечето от 135-те места в парламента и ще се доближат до пълно мнозинство на гласовете.

"Очевидно е, че ако на 27 септември получим мнозинството от гласовете и депутатските места, референдумът вече ще е произведен", заяви Мас в навечерието на изборите.

Правителството в Мадрид казва, че категорично ще се противопостави на всякакво заграбване на властта от Барселона.

Още новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още