IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Клод Трише: Европа е изправена пред „неясни времена”

Никой не може да си позволи протекционизъм или каквито и да било войни, категоричен е президентът на ЕЦБ

22:20 | 12.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Жан-Клод Трише: Европа е изправена пред „неясни времена”

Икономиката на еврозоната е изправена пред „неясни времена”. Такова е мнението на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, съобщава Ройтерс.

Необходимо е сътрудничеството между основните икономики да продължи, за да може да бъдат проведени реформи за постигане на фискална устойчивост и стабилизиране на финансовите пазари, заяви Трише пред Икономическия клуб на Ню Йорк.

Когато се открият потенциални проблем е необходимо да се предприемат действия от отговорните институции и банки, смята Трише. „Подкрепям създаването на система за ранно сигнализиране и установяване на неустойчивите политици”, посочи президентът на ЕЦБ.

Трише е отказал да коментира как Европейската централна банка ще отговори на вероятните мерки за увеличаване на ликвидността от централните банки на САЩ, Англия и Япония.

„Никога не поемам ангажименти от името на управляващия съвет на ЕЦБ”, посочи Трише, но обясни, че е готов да направи всичко, което е необходимо за подкрепа на икономическия растеж.

Трише е категоричен, че никой не може да си позволи връщане на протекционизма или „войни от какъвто и да е вид”. Необходимо е да се работи съвместно за постигане на по-балансиран растеж между развитите и развиващите се икономики на глобално ниво, посочва той.

„Не е време за самодоволство. Това, от което се нуждаем днес, не е ‘война’ от какъвто и да е вид, нуждаем се от силен ангажимент за уверено и устойчиво сътрудничество”, смята Трише.

Призивът на Трише да не се водят войни идва на фона на все по-активно обсъждане на мерки, които да доведат до обезценка на валутите на някои от водещите страни. Увеличаването на ликвидността предизвиква ръст на паричното предлагане, а така се стига и до отражение и върху валутния курс.

Тези тенденции придобиха известност като валутна война. Тази тема попадна в центъра на дискусиите на проведената през уикенда среща на Международния валутен фонд, но на нея не се стигна до поемане на някакъв общ ангажимент от страна на водещите държави.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още