IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Жълтите жилетки” излизат днес на пореден протест

Правителството на Макрон обеща да вземе мерки за подпомагане на шофьорите, но отказа да отмени планираното повишаване на данъка върху горивата

10:41 | 24.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Властите на френската столица се готвят за предвидените за днес протести на "жълтите жилетки" - движението, което се бори срещу повишаването на цените на горивата, съобщи ДПА. Преди една седмица в организираните главно чрез социалните мрежи демонстрации в цяла Франция се включиха около 283 хил. души. В следващите дни на различни места имаше отделни по-малки протестни акции, включително блокиране на магистрали и складове с гориво. 

Вътрешният министър на Франция Кристоф Кастанер заяви вчера, че тези, които стоят зад протестите, трябва "да поемат отговорност" и да уведомяват полицията за акциите, както е предвидено по закон. Някои от призивите, разпространявани чрез социалните мрежи, приканват демонстрантите да се съберат днес на централния парижки площад "Конкорд", недалеч от Елисейския дворец. Властите предупредиха, че няма да позволят там да има протест и предложиха на недоволните да се съберат в зелените площи около Айфеловата кула, малко по-далеч от центъра.

Според телевизия BMF, имайки предвид очакваните демонстрации, за поддържане на реда ще бъдат разположени около 3000 полицаи и жандармеристи. 

Правителството на президента Еманюел Макрон, явно изненадано от мащаба на недоволството и популярността на движението на "жълтите жилетки", обеща да вземе мерки за подпомагане на шофьорите, но отказа да отмени планираното повишаване на данъка върху горивата с аргумента, че той е необходим за опазване на околната среда. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още