IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще продължи стокообменът на Великобритания със Северна Ирландия?

Идеите на Джонсън за митническите проверки не са лоши, но трябва да се договорят с ЕС, посочи данъчният консултант във Великобритания Филип Ляпов

22:50 | 14.06.22 г. 2
Как ще продължи стокообменът на Великобритания със Северна Ирландия?

Стоките, които се внасят от Великобритания в Северна Ирландия и няма да напускат границите ѝ, ще ползват така наречените зелени коридори – за тях няма да има митнически проверки. Останалите, които са насочени към Република Ирландия или Европейския съюз (ЕС), ще преминават през всички митнически проверки както е в момента. Това коментира в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Филип Ляпов, управляващ съдружник на Зенит Одит ООД и данъчен консултант във Великобритания.

Идеята, според него, е да се улесни вносът на стоки между Великобритания и Северна Ирландия, които на практика са една страна, но сега са разделени изкуствено чрез протокола за Северна Ирландия.

Този коментар данъчният консултант направи след като парламентът на Великобритания обяви проекта на премиера Борис Джонсън, с който се цели анулиране на част от протокола за Северна Ирландия.

Според законопроекта Великобритания ще има правомощия едностранно да пренапише голяма част от протокола за Северна Ирландия, който оставя региона в единния пазар на ЕС след Brexit, като създава митническа гаранция с континенталната част на Великобритания. Ако бъде приет новият закон, той ще позволи на министрите да престъпват регулаторната рамка, която двете страни подписаха през 2019 г., и да я заменят с нови правила за митнически проверки, данъци и арбитраж.

Ляпов очаква, че протоколът няма да се отмени изцяло, а ще даде правомощия на английската страна да направи по-работещи проверките и по-малко да се чака на границите.

„Промените, които правителството на Борис Джонсън предлага по отношение на протокола за Северна Ирландия не целят да го отменят, а само да улеснят вноса и износа на стоки от континентална Великобритания“, поясни експертът.

Той потвърди, че има политически натиск от юнионистката партия в Северна Ирландия, която отказва да формира правителство, ако не бъде изменен протоколът.

„Грешно е да се пише, че протоколът за Северна Ирландия се отхвърля, той просто се прави по-работещ, за да може юнионистите да са доволни и Северна Ирландия да има работещ парламент, след като вече година и половина той не работи. Когато стоките се движат в една и съща държава няма нужда от тези митнически проверки“, поясни Ляпов.

Според него настоящата ситуация създава трудности за британските фирми, които искат да изнасят стоки за Северна Ирландия, както и за хранителните продукти, които трябва да се транспортират по-бързо. „Митническите проверки създават големи опашки, документацията се увеличи, има много голяма бюрокрация. Когато се внасят тези стоки се прилага режима на ДДС на ЕС, което прави различно третирането на две части от една и съща държава“, коментира данъчният експерт.

Защо 52-ма депутати изпратиха писмо на Джонсън, в което изразиха мнение, че законопроектът е против желанието на бизнеса и повечето хора в Северна Ирландия? Какви са облекченията за стоките от Великобритания, които не отиват в ЕС? Как се представя британската икономика при повишение на инфлацията? Може ли да се говори за стагнация? Има ли опасност от сътресения на стопанството на Острова?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Северна Ирландия в ЕС! С двете ръце съм ЗА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Свобода за Северна Ирландия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още