IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Ирландия – големият победител от Brexit в Обединеното кралство

Много от стоките, търгувани досега между Ирландия и Великобритания, сега се превозват през Северна Ирландия

13:40 | 31.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/CHRISTOPHE PETIT</em></p>

 Снимка: EPA/CHRISTOPHE PETIT

Северна Ирландия е победителят от Brexit в Обединеното кралство. Тъй като тя все още е де факто част от митническия съюз на ЕС и единния пазар, компаниите имат ясно изразено предимство пред британските си конкуренти, както посочва браншовата асоциация Manufacturing NI. Регулацията предлага вратичка, казва предприемачът в областта на козметиката Брендън Макдауъл пред британската информационна агенция PA. Той получавал запитвания от големи американски марки, които искали да стъпят в неговия уебсайт, защото оттам лесно можели да търгуват с Обединеното кралство и ЕС.

За търговията на Северна Ирландия Brexit означава огромен тласък, както показват данните на ирландската Maritime Development Office  Според тях търговията със стоки с Обединеното кралство се е увеличила със 17% през първите три тримесечия на 2021 г. в сравнение със същия период на миналата година. В сравнение с 2019 г., преди началото на пандемията, търговията с Обединеното кралство е нараснала с 9%.

За разлика от всичко това търговията между Ирландия и Обединеното кралство, се свива значително през същия период. Губещи са ирландските пристанища Дъблин и Рослар, през които се осъществяваше търговията с Великобритания до началото на Brexit. Северноирландските пристанища заемат сега тяхното място: в Уорънпойнт - на вътрешната ирландска граница, трафикът на контейнери се е увеличил с 46% през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година.

Това показва, че много от стоките, търгувани между Ирландия и Великобритания, сега се превозват през Северна Ирландия. Експертът по външна търговия Марк Линфелд от GTAI посочва, че в момента контролът между Северна Ирландия и Великобритания, договорен в споразумението за Brexit, все още е частично преустановен. Въпреки това е очевидно, „че Северна Ирландия придобива нова значителна роля в търговията между Великобритания и Ирландия", казва Линфелд.

Затова Manufacturing NI води кампания за запазване на протокола за Северна Ирландия, договорен с ЕС, който британското правителство иска да предоговори. Ръководителят на асоциацията Стивън Кели заяви, че за бизнеса протоколът е гаранция за продължаване на достъпа до ЕС и до Обединеното кралство, като 80% от компаниите са прагматици. „Те искат протоколът да работи, виждат възможности и искат да продължат напред", каза Кели пред ирландската телевизия RTÉ. Тази част на Острова се е справила много по-добре с пандемията, отколкото останалата част на кралството: през третото тримесечие икономиката е била само с 0,3% под нивата отпреди пандемията, докато икономическият център Лондон се е справил много по-зле.

Така нареченият Северноирландски протокол предвижда де факто вътрешнобританска митническа граница в Ирландско море и поради това е трън в очите на Лондон и северноирландските поддръжници на съюза с Великобритания. Първоначалните проблеми с доставките, които доведоха до празни рафтове в супермаркетите, впоследствие бяха компенсирани от огромното увеличение на търговията с Ирландия. През първите десет месеца на годината износът за страната от ЕС е нараснал с 63% в сравнение със същия период на миналата година, докато вносът се е увеличил с 46%.

Ситуацията е по-различна при търговията на Ирландия с Великобритания - вносът се е свил с 21%. За разлика от това, обменът на стоки между Ирландия и останалите държави от ЕС е в подем. В пристанище Рослар обемът на търговията с ЕС се е увеличил с цели 378%. Освен това расте търсенето на директни корабни връзки с ЕС, за да се заобиколи традиционният маршрут през Великобритания, където сега има много бюрократични процедури. Докато през миналата година директните връзки между Ирландия и континенталната част на ЕС са били само десетина, сега те са 44, съобщават ирландските медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Long live united Ireland !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Да живее обединена Ирландия !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още