IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Сега не е моментът да повишаваме лихвените проценти

Гуверньорът на АЦБ заяви, че може да се наложи компаниите скоро да прибегнат до плановете си за спешни случаи

16:49 | 20.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сега не е моментът да се повишава основният лихвен процент. Това мнение изказа гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни във вторник, предупреждавайки за слаб растеж на заплатите и вероятно засягане на печалбата в момент, в който Великобритания започва да договаря условията за напускане на Европейския съюз.

По време на среща с банковата общност в Лондон заедно с финансовия министър Филип Хамънд и ден след старта на преговорите около Brexit Карни заяви, че в зависимост от това как напредват разговорите, може да се наложи компаниите скоро да прибегнат до плановете си за спешни случаи.

Не след дълго ще започнем да разбираме степента, до която Brexit ще се отразили благоприятно или не върху потреблението, каза той.

Паричната политика не може да спре по-слабия ръст на реалните доходи, който вероятно ще съпътства прехода към нови търговски споразумения с ЕС“, допълни Карни.

Миналата седмица трима от общо осемте представители на Комисията по парична политика към Английската централна банка неочаквано гласуваха за повишаване на лихвените проценти. Карни гласува да бъдат оставени на рекордно ниското ниво от 0,25% и не даде сигнал, че смята скоро да промени позицията си.

Предвид смесените сигнали за потребителските разходи и бизнес инвестициите и предвид все още слабия местен инфлационен натиск, особено анемичния ръст на заплащането, сега не е времето да се започва подобна корекция“, каза той.

През следващите месеци бих искал да видя до каква степен по-слабият ръст на потреблението ще бъде компенсиран от други компоненти на търсенето, дали заплащането ще започне да укрепва и, като цяло, как икономиката реагира на реалността на преговорите около Brexit”.

Карни подчерта и важността на либерализация на търговията – особено във финансовите услуги, и каза, че не е ясно дали огромният дефицит по текущата сметка на Великобритания все още се базира на стабилни основи.

Разделянето на европейския пазар за клиринг на деривати деноминирани в евро ще увеличи разходите за потребителите и няма да подобри финансовата стабилност, каза още гуверньорът на АЦБ.

Вместо това регулаторите трябва да работят едни с други, за да постигнат нова форма на трансграничен контрол на клиринговите къщи, допълни Карни.

„Разделянето не е от ничий икономически интерес. Не е и необходим за финансовата стабилност. Всъщност може да ѝ навреди“, поясни Карни.

През миналата седмица Европейската комисия предложи да ѝ бъдат предоставени права за изместването на европейския бизнес с клиринг от Лондон след Brexit.

Според ЕК подобни правомощия може да са нужни за запазването на финансовата стабилност в ЕС предвид огромния обем клиринг, който се случва в Лондон и се регулира от АЦБ.

Карни смята обаче, че фрагментирането на такива глобални пазари по юрисдикция или валута ще намали ползите от централен клиринг, което гарантира по-сигурното извършване на търговия.

Вместо принудително преместване властите „могат и трябва да се позоват на сегашните модели, за да изградят нова форма на регулаторно и надзорно сътрудничество“, каза Карни.

„Предложенията на ЕК, обявени миналата седмица, разпознават важността на ефективните споразумения за сътрудничество между съответните власти на ЕС и международните им колеги“, каза Карни. „АЦБ приветства това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още