IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталунският парламент гласува закон за референдума за отделяне от Испания

Централното правителство в Мадрид заяви, че ще оспори закона пред Конституционния съд, ако бъде приет

14:09 | 19.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Каталунският парламент гласува закон за референдума за отделяне от Испания

Каталунският парламент ще гласува закон в петък, който ще му позволи да проведе така желания от голяма част от населението на автономната област консултативен референдум за отделянето ѝ от Испания, пише Wall Street Journal.

Мнозинството в местния законодателен орган е съставено от партии, които подкрепят независимостта, и се очаква законът да бъде приет въпреки позицията на централното правителство в Мадрид, че той е противоконституционен и предупрежденията му към каталунския парламент да не провежда планирания за 9 ноември референдум.

Ситуацията изправя каталунския президент Артур Мас пред труден избор – дали да отмени референдума и да разочарова добре организираните застъпници на независимостта или да продължи по план с провеждането му, нарушавайки испанската Конституция.

Очаква се противопоставянето между Барселона и Мадрид да се развие през следващите дни, ако местният парламент приеме закона и Мас насрочи референдума за 9 ноември.

Консервативното правителство на премиера Мариано Рахой обяви, че ще оспори каталунския закон пред Конституционния съд на Испания. Очаква се съдът да реагира бързо и да отсъди против провеждането на референдума.

Мас от своя страна заяви, че при наличието на съдебно решение против референдума той ще свика среща на партиите, подкрепящи независимостта, на която да бъде определена посоката на действията им. Една от възможностите, които Мас посочи, е свикването на предсрочни парламентарни избори, които според него ще имат ефекта на референдум, давайки на гласоподавателите възможност да изберат блок от партии на обща платформа в подкрепа на независимостта.

След среща с Мас през юли Рахой заяви, че е сигурен, че каталунският президент няма да свика референдум, който да е в разрез с испанското законодателство.

„Честно казано, не знам какво ще се случи на 9 ноември. Единствено знам, че г-н Мас увери, че няма да прави нищо незаконно и смятам, че това е едно добре премерено решение. Надявам се, че точно това ще се случи“, каза премиерът на пресконференция.

Това, което не е ясно обаче, е дали Мас е имал предвид незаконно според каталунското или според испанското законодателство.

„Има правно противоречие между каталунското и испанското законодателство“, каза Карме Форкадел, председател на най-голямата организация, подкрепяща независимостта - Каталунска национална асамблея, която организира протестите по улиците на областта. „За нас рефендумът ще бъде законен, защото ще бъде проведен под юрисдикцията на каталунското законодателство“, посочи Форкадел. Организацията призовава Мас да проведе рефендума, независимо от позицията на Конституционния съд.

За испанските конституционни експерти обаче тези твърдения нямат покритие. „Това е като да кажете, че законът в Тексас е по-висш от Конституцията на САЩ“, коментира специалистът по конституционно право в Автономния университет в Барселона и противник на независимостта Франциск де Карерас. „Не съществува противоречие между законите, тъй като испанската Конституция и решенията на Конституционния съд са по-висши източници на правото от каталунското законодателство", посочва той.

Каталунският парламент проведе тридневен дебат тази седмица, на който Мас подчерта, че е жизненоважно референдумът да бъде легитимен пред международната общност и останалата част от Испания. Тези негови коментари, които е правил и преди, предполагат неохотата му да проведе референдума в разрез с испанското законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още