Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Кьоре: Пред Гърция стои нелеката задача да спечели доверието на пазарите

Страната излезе от най-голямата спасителна програма в икономическата история на 20 август

Кьоре: Пред Гърция стои нелеката задача да спечели доверието на пазарите

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре. Снимка: Архив Ройтерс

Гърция е изправена пред трудната задача да спечели доверието на финансовия пазар сега след излизането си от спасителните програми, заяви членът на Борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре в интервю за гръцкия вестник Kathimerini.

Гърция излезе от най-голямата спасителна програма в икономическата история на 20 август и ръководителите на ЕЦБ заявиха, че финалът на третата спасителна програма не е краят, а важен етап от дълъг път на възстановяване.

„Не се заблуждавайте, бремето да се спечели доверието на пазарите и вложителите сега се прехвърли изцяло върху гръцкото правителство. Не очаквате, че изграждането на доверие сред инвеститорите ще е по-лесно от убеждаването на институциите“, допълни Кьоре, цитиран от Ройтерс.

Той заяви пред изданието, че ЕЦБ ще продължи да участва в засиленото наблюдение над Гърция след края на спасителните програми, но ще се съсредоточи върху финансовите и макроикономическите проблеми, включително стабилността на финансовия сектор, макроикономическите прогнози и фискалните цели.

Той допълни, че основен политически приоритет за банковия сектор в Гърция трябва да бъде намаляването на бремето на лошите кредити, а при вече съществуващата законодателна рамка трайното прилагане на правилата ще е от ключово значение.

Още по темата

Лошите заеми са най-голямото предизвикателство пред банковия сектор в Гърция. Те възлизат на 95,7 млрд. евро или 43,1% от общите кредити на банките към края на 2017 г.

„Намаляването на лошите заеми със сигурност е на първо място в списъка според нас. Само по-силни и здрави банки могат да осигурят необходимата основа за увеличаване на отпусканите кредити, които да подкрепят икономическия растеж“, отбеляза той.

Кьоре заяви пред изданието, че капиталовата позиция на гръцките банки е станала по-силна по време на спасителната програма и количествено сега е на по-високо ниво, отколкото в други пострадали от кризата страни.

„Но качеството на капитала на гръцките банки е по-ниско, отколкото в други страни в Европа и все още има твърде много лоши кредити като наследство от кризата“, каза Кьоре.

„Гръцките банки разшириха пазарното си финансиране и успешно изместиха части от финансирането си от операции, свързани с паричната политика, към междубанковия репо-пазар. Значителното повишаване на депозитите през летните месеци също помогна“, допълни той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
3
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Гърция има една задача - при оформящата се нова криза , да бъде първата изпаднала в тежко положение страна . Така ще влезе в нова спасителна програма , и за другите няма да остане нищо .

Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако