IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Краят на македонската политическа криза наближава

Македонският президент Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев

16:01 | 17.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Македонският президент Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев, което носи надежда за прекратяване на двугодишната политическа безизходица в страната, съобщи Ройтерс.

Връчването на мандат става възможно, след като Иванов получи поисканите гаранции за запазване на целостта на държавата и спазване на Конституцията, пише македонската държавна агенция МИА.

„Препятствието за даване на мандат за ново правителство вече не съществува“, заяви Иванов, а от своя страна Заев благодари и посочи, че са отстранени двете пречки за даване на мандат. 

Иванов отказваше да издаде необходимия мандат за новата коалиция под претекст, че това би могло да даде власт на македонските етнически албанци, най-голямо малцинство в страната, заплашвайки по този начин суверенитета.

Заев представи писмена гаранция, че коалицията няма да подкопае конституционния ред или суверенитет на Македония, а председателят на парламента Талат Джафери е изпратил писмо до държавния глава, в което му съобщава, че има формирано парламентарно мнозинство.

Зоран Заев, съгласно Конституцията, в срок от 20 дни от датата на получаване на мандата, трябва да внесе програма в парламента и да предложи състава на правителството. Правителството се избира с мнозинство в парламента.

В момента в 120-местния парламент има формирано мнозинство от 67 депутати от коалицията, водена от СДСМ, най-голямата албанска партия ДУИ,  Беса и Алианса на албанците.

Македония е без функциониращо правителство от 2015 г., когато заради скандал с подслушване беше свалено правителството на ВМРО – ДПМНЕ. 

На изборите на 11 декември миналата година ВМРО и Груевски спечелиха най-много места в парламента, но така и не успяха влязат в коалиция с партиите, представляващи албанското малцинство, за да могат да продължат да управляват.

Партията на Заев СДСМ се договори за коалиция с три албански партии и създаде ново мнозинство в парламента от 69 депутати от общо 120. Президентът Георге Иванов, близък съюзник на Груевски, обаче отказа да връчи на Заев мандат за съставяне на правителството, обвинявайки новата коалиция в намерение да разпокъса Македония.

Хиляди македонци протестираха в последните месеци в подкрепа на Иванов и Груевски, които настояват, че нови избори са изходът от политическата криза.

Бившата югославска република иска да се присъедини към Европейския съюз, но усилията й са затруднени от политическите сътресения, пише Ройтерс.

Стъпката на Иванов беше приветствана от първия дипломат на ЕС Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

„Надяваме се, че този конструктивен дух ще продължи да надделява, за да може страната най-накрая да излезе от политическата криза", заявиха двамата европейски политици в съвместно изявление.

Те призоваха всички парламентарни партии да превъзмогнат разделенията и да работят съвместно върху обща програма за реформи, за да върнат страната по пътя на евроатлантическата интеграция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 7 години
Всички знаем какво се случва. Еврогейците купиха Заев и очакват да им бъде верен. Но мир и справедливост няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още