Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Льо Мер: САЩ трябва да премахнат митата за ЕС, наложени заради дигиталния данък

Френският финансов министър заяви, че е поел ангажимент към Джанет Йелън за отмяна на данъка на Франция срещу американските компании за дигитални услуги

Льо Мер: САЩ трябва да премахнат митата за ЕС, наложени заради дигиталния данък

Френският финансов министър Бруно Льо Мер. Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ трябва да премахнат митата, наложени на държавите от Европейския съюз (ЕС) заради дигиталния данък, след като всички страни се присъединят към глобалното споразумение за преразглеждане на международното данъчно облагане, заяви френският финансов министър Бруно Льо Мер. 

Още по темата

В интервю за Bloomberg той посочи, че е поел ангажимент към американския министър на финансите Джанет Йелън за отмяна на данъка на Франция срещу дигиталните компании веднага след влизането в сила на новите правила за международно данъчно облагане, свързано с големите технологични компании.

Финансовите министри на най-големите икономики в света одобриха глобалното споразумение за реформиране на начина, по който страните облагат с данъци големите корпорации. Споразумението предвижда 15% минимален корпоративен данък и частично преразпределение на данъчни права за големите мултинационални компании в страни, където те продават своите продукти и услуги.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която ръководи глобалните преговори, заяви, че има за цел да приложи сделката най-скоро през 2023 г.

Други европейски страни поеха подобни ангажименти към Франция, но САЩ не са предложили гаранция, че няма да наложат повторно митата, наложени заради дигиталния данък, посочва Льо Мер.

Говорителят на Министерството на финансите на САЩ Александра ЛаМана заяви, че САЩ са постигнали „политическо споразумение“ с всички европейски страни относно съществуващите дигитални такси „относно механизмите за връщане на тези данъци“.

„Това споразумение трябва да сложи край на данъчните и търговските спорове с нашите европейски съюзници“, изтъква ЛаМана.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Ще има ли кой да застрахова "Северен поток 2"?