IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон замрази активите на Абрамович и други руски олигарси

Сред тях са директорите на "Роснефт" Игор Сечин и на "Газпром" Алексей Милер

13:25 | 10.03.22 г.
<p>
	Роман Абрамович. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Роман Абрамович. Снимка: Bloomberg

Великобритания обяви в четвъртък, че замразява активите на собственика на футболния отбор Челси Роман Абрамович и на главния изпълнителен директор на руската петрола група „Роснефт“ Игор Сечин, както и на още петима други руски олигарси, съобщава Ройтерс.

Седемте лица са били добавени към списъка със санкции заради връзките си с руския президент Владимир Путин. Общото им нетно състояние се равнява на 15 млрд. паунда.

„Не може да има сигурни убежища за онези, които подкрепят жестокото нападение на Путин срещу Украйна“, заяви британският министър-председател Борис Джонсън.

„Днешните санкции са поредната стъпка в непоколебимата подкрепа на Великобритания към украинския народ. Ще бъдем безмилостни в преследването на онези, които позволяват убийството на граждани, унищожаването на болници и незаконното окупиране на суверенни съюзници“.

Призивите от страна на британските законодатели за предприемане на действия срещу Абрамович и други руски олигарси растяха последните месеци, както и критиките, че правителството на Джонсън не се движи достатъчно бързо в сравнение с Европейския съюз и САЩ.

Другите лица, добавени към списъка, са Олег Дерипаска, който има дялове в En+ Group, Андрей Костин – председател на банка ВТБ, Дмитри Лебедев – председател на банка „Россия“, Алексей Милер – главен изпълнителен директор на „Газпром“, и Николай Токарев, президент на руската държавна компания „Транснефт“.

Британското правителство обвини Абрамович, който има израелско и португалско гражданство, че се е възползвал финансово и по други начини от десетилетия близки отношения с Путин, пише Financial Times.

Ходът усложнява плановете на Абрамович да продаде Челси, докато милиардери от САЩ и други места оглеждат футболния отбор.

Външният министър Лиз Трус заяви: „Днешните санкции показват още веднъж, че олигарсите и клептократите нямат място в нашата икономика или общество. С близките си отношения с Путин те са съучастници в неговата агресия“.

„Кръвта на украинския народ в по техните ръце. Трябва да склонят глави от срам“, добави тя.

„Нашата подкрепа за Украйна няма да бъде разколебана. Няма да спрем в тази мисия да засилим натиска върху режима на Путин и да задушим средствата за неговата брутална военна машина“, каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още